LOUIS-ERNEST BARRIAS. LA NATURA DESVELANT-SE DAVANT LA CIÈNCIA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La Natura desvelant-se davant la Ciència, de Louis-Ernest Barrias.

Detall del treball de la roba.

Primer pla de la Natura.

 

El parisenc Louis-Ernest Barrias (1841 – 1905) va ser un escultor d’estil neoclàssic.

Provenia de família d’artistes: el seu pare era pintor de porcellanes i el seu germà gran, Felix-Joseph, va ser un prestigiós pintor academicista.

Amb aquestes influències, Louis-Ernest aviat es va orientar cap als estudis artístics. Va començar amb pintura, com el seu germà, però es va acabar decantant per l’escultura tenint a l’academicista Pierre-Jules Cavelier com primer professor.

Als disset anys es va matricular a l’Escola de Belles Arts on va tenir de mestre a François Jouffroy, i va ser un molt bon alumne doncs el que va aprendre li va servir per emportar-se sis anys després el prestigiós Premi de Roma.

Havent-se guanyar un nom, va ser escollit per participar en la decoració de l’Òpera de París.

Va ser un escultor prolífic, produint nombroses obres en les que es notava una influència de Jean-Baptiste Carpeaux, un dels grans noms francesos del segle XIX.

Una bona part dels seus treballs es podem veure a la seva ciutat: estatuària pública o exhibida al Museu d’Orsay.

Un exemple del que feia el tenim a l’encapçalament: es tracta de l’obra titulada La Natura desvelant-se davant la Ciència.

Es tracta de la representació d’una jove, al.legoria de la natura, que es treu el vel amb la intenció de donar-se a conèixer a les ciències perquè aquestes puguin descobrir els seus secrets i bellesa.

L’obra va ser encarregada el 1889 per ser destinada a la facultat de Bordeus on s’hi va estar uns anys.

La peça reuneix totes les característiques principals que defineixen l’obra de Barrias: està treballada en marbre -ningú no diria que la representació de la roba està feta en aquest material-, és clarament neoclàssica i es troba ubicada a París, concretament al Museu d’Orsay.

 

 

Louis-Ernest Barrias va tenir gran prestigi en el món de l’escultura: va ser nomenat cavaller de la Legió d’honor el 1878, tres anys després el nomenarien oficial i nou anys més tard comandant.

A més, el 1881 se li va atorgar la medalla d’honor de Belles Arts.

Va exercir com professor a l’Institut de França i un dels seus alumnes va ser el barceloní Josep Clarà.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: