LOUIS SPOHR. FANTASIE C-MOLL

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


L’alemany Ludwig Spohr (també conegut amb la versió afrancesada del nom com Louis Spohr) va ser compositor, violinista i director d’orquestra.

De ben petit la música li omplia la vida perquè encara que el seu pare exercia com metge, era flautista aficionat i la seva mare era cantant i pianista, així que als cinc anys va començar a estudiar violí, participant en els concerts casolans.

El 1799, solament amb quinze anys, ja era músic de cambra del duc de Braunschweig, i tres anys més tard va ser enviat, amb el suport del duc, a realitzar un viatge d’estudis a Sant Petersburg amb el virtuós violinista Franz Eck, del qual ja era alumne. Al seu retorn, el duc el va animar a realitzar una gira de concerts pel nord d’Alemanya. Així, el 1804 un influent crític de música el va veure en alguns concerts a Leipzig i va quedar tan impressionat per com tocava el violí i per les seves composicions, que les cròniques que va escriure van convertir el jove Spohr en un music famós al seu país.

El 1805 (tenia vint-i-un anys) va ser nomenat director d’orquestra de la cort de Gotha, on va romandre durant set anys. Allí va conèixer a Dorette Scheidler, arpista de 18 anys, amb la que es va casar l’any següent. Junts van formar un duo de violí i arpa que va obtenir un considerable èxit.

Spohr ocupa un lloc destacat en el quadre de l’òpera romàntica alemanya, de la que se’l considera un dels pares, en la que va introduir diverses innovacions, com el desenvolupament de la trama per escenes i la introducció del leitmotiv que després Wagner va desenvolupar.

Al marge de l’òpera, també va compondre obres orquestrals, música de cambra, cançons, oratoris, obres corals i una missa; realment, un autor molt complet.

Dèiem abans que havia tingut èxit formant amb la seva dona un duo per violí i arpa, doncs també va compondre solos tant per l’un com per l’altre instrument. Aquí en tenim un exemple, es tracta d’una peça per arpa titulada Fantasie c-Moll.

Ens la interpreta la jove arpista Serafina Jaffé en un enregistrament fet al Palais Lichtenau, a Potsdam

 

Louis (o Ludwig) Spohr (1784 – 1859) va ser un virtuós violinista que va inventar el suport del mentó del violí. També va ser un gran director d’orquestra i va ser el primer a utilitzar una batuta.

Suport del mentó, batuta, leitmotiv… realment, va ser el primer per moltes coses.

La berlinesa Serafina Jaffé va guanyar el primer premi de la competició alemanya de joves músics, i un dels resultats d’emportar-se el guardó va ser precisament poder enregistrar aquest vídeo.

El seu web és serafinajaffe.de

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: