LUDWIG VAN BEETHOVEN. CONCERT PER VIOLÍ, OPUS 61

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) és un dels compositors més importants de la història de la música. La seva gran influència no la va exercir només durant els períodes que ell va viure (clàssic i començament del romàntic)  sinó que va continuar molt més enllà de la seva mort.

Se’l considera l’últim representant del classicisme i va aconseguir transcendir la música d’aquell període, influint en diversitat d’obres musicals del segle XIX.

Les simfonies van ser el gènere que el va fer més famós a nivell internacional i molt especialment en obres per piano i música de cambra.

Beethoven pot lluir un catàleg impressionant: trenta-dues sonates per piano, setze quartets del corda, set trios, deu sonates per violí i piano, lieder, una òpera, cinc concerts per piano i orquestra, un per violí i orquestra, dues misses i nou simfonies orquestrals.

Avui escollim el concert per violí en re major, opus 61, que va compondre el 1806.

Aquesta obra no va començar amb bon peu i en vida del compositor va ser poc interpretada. Va ser bastant avançat el segle XIX que va ser reconeguda i avui dia és una de les obres més importants del repertori per violí i freqüentment és interpretada i enregistrada.

I per interpretar-la, ningú millor que Anne-Sophie Mutter, la prestigiosa violinista alemanya que ha rebut nombrosos premis i ha actuat amb les orquestres més importants.

Mutter pertany a aquells músics que van ser nens prodigi. En el seu cas, amb només cinc anys ja tocava el piano i, atenció, amb només catorze va ser convidada pel director Herbert von Karajan per tocar (ja el violí, no el piano) amb l’Orquestra Filharmònica de Berlín al Festival de Salzburg.

No cal dir que amb un currículum tan prematur, a Anne-Sophie Mutter li han plogut des de llavors contractes per interpretar el violí, ja sigui com solista o com a músic de cambra.

Unes dades més sobre ella: amb només quinze anys va ser nomenada Artista de l’Any, i al 1985, amb vint-i-dos, ja era membre honorífica de la Royal Academy of Music de Londres.

Barcelona va tenir l’honor i el plaer d’acollir-la fa unes setmanes quan va actuar al Palau de la Música amb l’Orquestra Camera Musicae dirigida per Tomàs Grau. Precisament, d’aquella actuació són les imatges que veiem. De l’esmentat concert de Beethoven ens interpreta el rondo.

 

El gran compositor de Bonn, Ludwig van Beethoven. Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Anne-Sophie Mutter va ser una nena prodigi. Ha creat una fundació a través de la qual dona suport als joves que volen obrir-se un camí en el món de música clàssica.

El seu web és https://www.anne-sophie-mutter.de/en/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: