LUDWIG VAN BEETHOVEN. FÜR ELISE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) és un dels compositors més importants de la història de la música. La seva gran influència no la va exercir només durant els períodes que ell va viure (clàssic i començament del romàntic)  sinó que va continuar molt més enllà de la seva mort.

Se’l considera l’últim representant del classicisme i va aconseguir transcendir la música d’aquell període, influint en diversitat d’obres musicals del segle XIX.

Les simfonies van ser el gènere que el va fer més famós a nivell internacional i molt especialment en obres per piano i música de cambra.

Beethoven pot lluir un catàleg impressionant: trenta-dues sonates per piano, setze quartets del corda, set trios, deu sonates per violí i piano, lieder, una òpera, cinc concerts per piano i orquestra, un per violí i orquestra, dues misses i nou simfonies orquestrals.

Avui parlem d’una composició que va fer per piano l’any 1810: Für Elise (Per Elisa). Es tracta d’una de les seves melodies més famoses, una bagatela -és a dir, una peça àgil i curta-. Es la Bagatela nº 25 en mi menor, com també és coneguda.

Es diu que degut a la mala qualitat en que ens ha arribat la dedicatòria, que no es veu clarament, la peça podria no ser für Elise sinó für Therese, donat que Therese Malfatti von Rohrenbach zu Dezza era una jove alumna de Beethoven de la qual el compositor es va enamorar sense ser correspost perquè ella es va acabar casant amb un noble austríac.

Aleshores, aquells que defensen la teoria de que la dedicatòria és per Elise pensen que es pot tractar de la soprano alemanya Elisabeth Röckel.

Però la dedicatòria no és el més important, el que compta és que és una de les melodies més populars de Beethoven.

En el vídeo ens la interpreta la pianista canadenca Marnie Laird.

 

El gran compositor de Bonn, Ludwig van Beethoven. Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

 

La canadenca Marnie Laird està desenvolupant una carrera molt activa no solament en actuacions en solitari sinó també formant part de grups de música de cambra.

Durant tres anys va ser la pianista principal de la New World Symphony, de Miami. Després va fundar amb el seu marit, també músic, Brooklyn Duo. Addicionalment, ha treballat amb diverses companyies com la Gotham Chamber Opera.

El seu web a Brooklyn Duo és https://www.brooklynduo.com/bio

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: