MADONNA DEL PARDAL, DE GUERCINO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Mare de déu del pardal, de Guercino.

Primer pla de la Madonna.

Detall.

El posat encuriosit del nen.

 

L’italià Guercino (1591 – 1666) és un dels pintors barrocs més destacats del seu país.

Guercino és un sobrenom perquè aquesta paraula italiana significa guerxo (patia d’estrabisme). En realitat, ell es deia Giovanni Francesco Barbieri.

Les seves primeres pintures, les de començament del segle XVII, estaven molt influïdes per l’estil dels germans Carracci i això es traduïa en treballs amb una bona composició dramàtica i amb un ideal de bellesa en la línia del renaixement.

Com a detall de la fama que va tenir Guercino en el seu temps, val a dir que fins i tot Velázquez, que a la llarga va acabar tenint més nom que ell, li va fer una visita quan va viatjar per primera vegada a Itàlia.

Aquest artista de Cento (localitat situada entre Bolonya i Ferrara) va ser molt prolífic perquè va fer més de 100 obres per esglésies i més de cent-quaranta d’altres pintures durant la seva carrera. Quan va morir estava considerat com el millor pintor de Bolonya. Per cert, el seu patrimoni va passar a cosins i alumnes en no tenir fills, mai va estar casat.

En la seva primera època, a part de la mencionada influència dels Carracci (especialment de Ludovico a qui va conèixer personalment), també ens arriben ecos de Caravaggio en quadres que juguen amb la llum i la foscor.

Es el cas d’aquesta Mare de déu del pardal, de l’any 1616, una Madonna que encara recorda la de Ludovico Carracci al Retaule per l’església dels Caputxins de Cento del 1591, pel qual Guercino tenia una gran admiració. Però també el joc amb la foscor té el toc que mencionàvem de Caravaggio.

Es aquest un notable treball que mostra a través de la naturalitat dels gestos, la intimitat de la relació quotidiana entre mare i fill.

L’obra es pot veure a la Pinacoteca Nazionale de Bolonya.

 

Aquest era Guercino (autoretrat).

Per saber d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: