MANUEL VICENT. AVA EN LA NOCHE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

David Arnau, un jove que ha passat els primers anys de la seva vida respirant l’aire de la Mediterrània, abandona la ciutat per establir-se a Madrid i complir un somni: conèixer Ava Gardner i convertir-se en director de cine. A la seva arribada, es presenta a l’Escola de Cinematografia decidit a passat la prova d’accés.

Són els primers anys seixanta i a Espanya tot el món relacionat amb l’art, el cine i la literatura gaudeix de nits plenes de glamour, divertides i extraordinàriament lliures. Nits de cine a les que segueixen dies en què la realitat del país s’ofega coberta per la pàtina fosca i repressiva de la dictadura franquista. 

Ava en la noche és la recent novel.la de Manuel Vicent, una obra on ficció i realitat es creuen i no són les úniques barreges, també la caspa del franquisme i l’encant que desprenen artistes i intel·lectuals cohabiten. Les festes d’Ava Gardner i Ernest Hemingway criden l’atenció davant uns espanyols reprimits que a penes comencen a viatjar en el Sis-cents. Es la llum dels focus de Hollywood al costat de les ombres de la sala del garrot vil. Aquest és el context que ens planteja Vicent, una ciutat com Madrid plena de contrasts durant els anys cinquanta i seixanta. El jove David és el protagonista del relat perseguint Ava Gardner ni que sigui per encendre-li una cigarreta, al mateix temps que indaga en el quàdruple assassinat del dandi José Maria Jarabo, excuses literàries per fer un detallat retrat de l’Espanya franquista.

En aquella època la imaginació estava al cine. Malgrat totes les censures, la gent s’evadia amb les pel·lícules d’indis i s’enamorava de les estrelles de la gran pantalla. Doncs ara el somni semblava fet realitat quan et podies trobar amb Ava Gardner a qualsevol bareto, a Gary Cooper creuant un pas de vianants, a Rita Hayworth fent shopping per Serrano o a Audry Hepburn sortint de les Mantequerías Leonesas. Aquella explosiva barreja entre el món imaginari projectat a les pantalles i la realitat dels personatges passejant per les voreres de la ciutat era irresistible, per això el llibre de Manuel Vicent és la història de com una generació d’espanyols va veure de prop, però com si també fos un espectacle, la llibertat d’altres, una llibertat lligada al glamour, la seducció i la fascinació de persones amb les que es somiava.

Segurament pot semblar contradictori: aquesta gent venia al país sentint-se protegida per la dictadura i la policia que els mantenia fora de perills, molèsties i escàndols. A la vegada, la seva presència servia de propaganda del règim que podia dir: “Vegeu? Aquí teniu totes aquestes estrelles tan tranquil·les”. El cas més senyalat era Hemingway que a la guerra civil havia vingut de reporter en el bàndol republicà i anys després no va tenir ningun inconvenient en tornar i passar-s’ho molt bé en les nits de l’Espanya de Franco.

Esclar que venien a treballar o a fer vacances, no es ficaven en si hi havia llibertat o no, després de tot tampoc no haurien pogut fer-hi res. En qualsevol cas, no es miraven gaire els espanyols i veien el país com un lloc exòtic i tercermundista.

Així, la novel.la és una obra sobre el despertar, la presa de consciència, la topada amb la dura realitat i és, a més, un passeig per les pàgines més ràncies de la història no tan llunyana del país.

Heus aquí un interessant retrat de la inestable frontera entre un temps fosc i en declivi i un altre que, amb els primers vents de canvi, ja començava a treure el nas per l’horitzó.

 

De Vilavella, Castelló, és Manuel Vicent.

Es novel.lista, articulista i periodista. Ha guanya diversos premis com el Alfaguara de novel.la dues vegades, una per Pascua y naranjas i l’altra per Son de Mar, el González-Ruano de periodisme per No pongas tus sucias manos sobre Mozart, el Francisco Cerecedo de periodisme i el Nadal per Balada de Caín.

En l’actualitat compagina l’activitat d’escriptura amb la regència d’una galeria d’art.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: