MARC-ANTOINE CHARPENTIER. TE DEUM (PRELUDI)

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Marc-Antoine Charpentier

 

El parisenc Marc-Antoine Charpentier (1643 – 1704) va ser un versàtil compositor que va conrear diversos gèneres musicals, sobresortint especialment en la música religiosa vocal.

De jove era ja una persona interessada per l’art però semblava que el seu futur seria al món de la pintura perquè l’estava estudiant. Per aquelles coincidències que té la vida, quan estudiava pintura desplaçat a Roma, a la capital italiana va tenir l’oportunitat d’escoltar la música de Giacomo Carissimi i el seu coneixement va fer que derivés finalment les seves inquietuds cap a la música i, de fet, va arribar a  ser deixeble de Carissimi.

Quan va tornar a París amb vint-i-nou anys, Molière el va contractar com compositor per la seva companyia de teatre i Charpentier escriuria la música per obres molt conegudes del dramaturg francès com El malalt imaginari o El Misantrop.

En general, la seva obra és una síntesi de les tradicions musicals italianes i franceses, cosa que es nota especialment en les seves composicions vocals sacres.

Precisament, és molt popular en els nostres dies una peça que paradoxalment la majoria de la gent no sap ni que és sacra ni que és de Charpentier. Es tracta del Preludi del Te Deum; l’obra que es tracta d’un motet -composició polifònica que va néixer al segle XIII per ser cantada a les esglésies-.

Però del Te Deum, el que és molt conegut com dèiem, és el Preludi -que solament és instrumental- perquè el 1954 va ser escollit com sintonia de la Unió Europea de Radiodifusió, és a dir, Eurovisió. I no es va acabar aquí la cosa perquè tres anys després també va ser escollit com l’himne oficial del Torneig de les Sis Nacions.

Charpentier va compondre el Te Deum entre 1688 i 1698 durant la seva estada a l’església jesuïta de Sant Louis a París on va ocupar el càrrec de director musical.

Podem escoltar aquest famós Preludi interpretat per la britànica National Philharmonic Orchestra. En el vídeo, la música es acompanyada per imatges del palau reial de Drottningholm, prop d’Estocolm, d’aquí que al final del vídeo aparegui el seu inquili, el rei de Suècia.

 

 

Marc-Antoine Charpentier, un dels millors compositors barrocs francesos.

 

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: