MARC RIBOUD

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La noia de la flor. 1967.

La noia de la flor. 1967.

El pintor de la Torre Eiffel. 1953.

Tòquio. 1958.

Afganistan. 1956.

Cambotja. 1990.

Països Baixos. 1994. 

 

Marc Riboud (1923 – 2016) va ser un dels fotògrafs francesos més coneguts del segle XX.

El seu pare era aficionat a la fotografia i li va regalar una càmera quan Marc encara era un nen, i la va saber aprofitar perquè als catorze anys va guanyar el seu primer premi.

Però tot i això no semblava que s’hi hagués de dedicar perquè quan va acabar la segona guerra mundial va començar estudis d’enginyeria que li van ocupar tres anys compaginava treballant en una fàbrica.

De tota manera, com que la fotografia era el seu hobby favorit, en les vacances de 1951 va assistir al Festival Fotogràfic de Lió i aquella visita va ser il·luminadora per ell perquè li va fer prendre una decisió: deixar la feina a la fàbrica per dedicar-se de manera professional a la fotografia.

Es evident que la decisió estava ben sustentada, ell ja era un bon fotògraf aficionat, i la prova és que solament dos anys després la revista Life Magazine li va comprar el magnífic reportatge gràfic que havia fet sobre els pintors de la Torre Eiffel. Va ser la seva primera publicació.

Les imatges de Riboud no van passar desapercebudes per l’Agència Mugnum que s’havia creat solament cinc anys abans, i Henri Cartier-Bresson i Robert Capa el van invitar a entrar-hi. Així, Riboud es va convertir en un dels primers fotògrafs de la prestigiosa agència.

Va estar fotografiant per Europa però a partir de 1955 seria el fotògraf de Magnum a l’Àsia. Quatre després va publicar el llibre Dones de Japó. Aquest va ser el primer de la trentena que va publicar.

La seva estada a l’Àsia va ser prolífica: a més de Japó va cobrir la revolució cultural xinesa, el Tibet…

Del Japó va viatjar a l’URSS on va estar tres mesos. Des d’allà es va traslladar a Cuba, per tornar anys després a l’Àsia, a Vietnam del Sud.

El 1967 va prendre la famosa fotografia de la flor i els fusells. Va ser a Washington el 21 d’octubre en una manifestació multitudinària contra la guerra de Vietnam. La noia que hi apareix era l’estudiant de disset anys Jan Rose Kasmir qui es va encarar amb un crisantem a les mans a la Guàrdia Nacional davant del Pentàgon. En aquell moment, Riboud no va ser conscient de que estava prenent una fotografia icònica, per la història, un símbol del pacifisme.

Durant la seva vida professional, Marc Riboud va rebre un munt de premis internacionals entre els que figuren Overseas Press Club, Time Life Achievement, Lucie Award i icp Infinity Award.

 

El fotògraf de Saint-Genis-Laval, Marc Riboud. Aquell nen al que el seu pare li va regalar una càmera…

El seu web és http://marcriboud.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: