MARC SIJAN. DE GENOLLS

  – O – O – O –

knelling

 

 

Es molt probable que la majoria de gent que vegi aquesta imatge faci aquesta pregunta: “qui és la dona de la fotografia?”

La gràcia no està en saber qui és, la gràcia és saber que ni és una dona ni és una fotografia sinó una simple escultura.

L’escultura hiperrealista s’està fent molt popular. En els anys seixanta era vista com una part de l’art pop però en l’actualitat ja no té ninguna vinculació.

La generació actual aprecia molt més els aspectes més espectaculars de l’hiperrealisme i abraça elements que a vegades tenen més a veure amb la ciència-ficció i els llibres de còmics. També la qualitat d’aquestes escultures ha millorat apreciablement.

Un dels millors artistes d’aquest corrent és Marc Sijan.

Nascut a Sèrbia el 1946, va emigrar als Estats Units on es va llicenciar en Art.  Posteriorment va realitzar un intens estudi sobre l’anatomia humana.

Curiosament, la carrera artística la va començar als anys setanta centrat-se en el fotorealisme, no en l’escultura, En qualsevol cas, el fotorrealisme seria un inici per acabar en el hiperrealisme escultòric.

La inspiració se la va donar el David de Miquel Àngel perquè sempre es va sentir fascinat per l’obra de l’italià.

No obstant, a diferència de Miquel Àngel, no totes les seves escultures expressen un ideal de cos humà, ans al contrari, moltes reflecteixen persones normals i en tot el seu realisme.

Amb la fi d’obtenir un acabat ultra-realista, Sijan treballa a partir d’un model real del que produeix un motllo en guix. Després l’esculpeix aplicant resina de polièster. Per aconseguir tons de pell aplica vint-i.cinc capes de pintura i vernís. Donada la minuciositat de la feina, algunes obres li prenen fins a sis mesos per deixar-les com ell vol.

Els seus personatges acostumen a ser estereotips nord-americans: una dona entrada en carns disposada a prendre un bany, un vigilant de seguretat amb aspecte d’estar avorrint-se… En aquest aspecte es podria dir que Sijan és una mena de cronista de la societat dels Estats Units, ara no a través de la fotografia sinó de l’escultura, encara que les seves obres semblin una fotografia perquè son unes sorprenents rèpliques humanes.

Es el cas de l’obra que veiem a l’encapçalament titulada De genolls. La reproducció d’aquesta dona, el seu cabell natural, el to de la seva pell que sembla real, el seu posat absolutament abstret com si estigués meditant o es trobés com transportada, fan que qui la la vegi en aquesta imatge es cregui que es tracta d’una persona retratada.

Feta a mida real, com gairebé totes, no cal dir que és una obra que cal veure en directe perquè causi en l’espectador l’impacte que l’artista desitja.

Sijan viu i treballa a Milwaukee. Allí produeix les seves escultures que es poden veure en galeries i museus de tot el món.

 

Ultra-realistic sculputure Marc Sijan, winner of Best in 3D from Milwaukee, poses with his works during the 32nd Annual Naples National Art Festival, one of the country's top ten art festivals held in Cambier Park, Naples, Sat. Feb. 26, 2011. Photo by Debi Pittman Wilkey,

 

Dels dos homes que apareixen en aquesta fotografia de Debi Pittman Wilkey, només un és de carn i os, el de darrere, que és l’escultor Marc Sijan. El de davant és una de les seves obres.

El seu web és http://www.marcsijan.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: