MARGARET MICHAELIS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Carrer Arc del Teatre 41.

Carrer de l’Om, parades ambulants.

Rosita. Carrer de la Cadena 1.

Terrats del carrer Arc del Teatre.

Carrer Sant Oleguer 20.

Les parades ambulants del carrer de l’Om.

 

La fotògrafa Margaret Michaelis  (Dzieditz, Polònia 1902 – Melbourne, Austràlia 1985) era d’origen jueu. Políticament, era una anarquista reconeguda, que havia aterrat a Barcelona l’any 1934 amb el seu marit fugint d’un Berlín on acabava de pujar al poder el partit d’Adolf Hitler. En arribar, es va instal·lar al carrer Rosselló, prop de la presó Model, en un edifici dissenyat per l’arquitecte Josep Lluís Sert, tot i que després es traslladaria a una altre pis.

Michaelis va passar diversos dies al barri Xino prenent instantànies de la seva gent, dels edificis i de la seva pobresa. I, per què va fotografiar aquest barri?

Doncs va ser una  oportunitat professional que li va brindar el GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània), i de la qual va sorgir un reportatge fotogràfic de valor històric.

Ara, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona li dedica una exposició rememorant aquell treball. Per això, el títol de la mostra és Margaret Michaelis. Cinc dies pel barri Xino.

L’exposició ens permet visionar les imatges que la fotògrafa polonesa va fer al que ara anomenem barri del Raval durant l’abril del 1934 seguint l’esmentat encàrrec del GATCPAC amb l’objectiu de proveir d’imatges l’exposició ‘La Nova Barcelona’, feta al subsòl de la plaça de Catalunya el juliol d’aquell mateix any. A l’exposició s’hi presentava el Pla Macià, un pla urbanístic que, a més de permetre una ampliació que afavorís l’expansió de la ciutat de Barcelona amb els criteris racionalistes del segle XX, també preveia el sanejament del barri Xino.

Margaret Michaelis amb la seva càmera Leica, va combinar la perspectiva higienista del GATCPAC amb una mirada pròpia, captant la vida del barri des de punts de vista inèdits, mai ningú abans havia retratat el barri com ella ho va fer.

Al marge d’aquesta feina i durant la seva estada a la ciutat, Michaelis va crear l’estudi fotogràfic Foto-StudioMichaelis. Més endavant entraria en contacte amb l’agrupació ADLAN (Amics de l’Art Nou), i va publicar fotografies al número especial de Nadal de la revista ‘D’Ací i d’allà’.

Posteriorment, va seguir fent treballs pel GATPAC i altres encàrrecs, i l’any 1936, coincidint amb l’aixecament feixista i l’esclat de la guerra del 1936-1939, va acabar la seva relació laboral amb el grup d’arquitectes. Aleshores va entrar a formar part del grup de tres-cents fotògrafs i fotògrafes reporteres del Comissariat de Propaganda i es va convertir en reportera gràfica de guerra, cosa que recull també l’exposició de l’Arxiu Fotogràfic.

Al gener de 1937, després de separar-se de la seva parella, Michaelis va abandonar definitivament Barcelona.

L’exposició té un doble atractiu, per un costat conèixer millor l’obra d’aquesta excel·lent fotògrafa polonesa i, per l’altre, veure com era el Raval fa gairebé noranta anys.

La mostra la podem veure fins al 31 d’octubre.

El web de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona és https://ajuntament.barcelona.cat/arxiumunicipal/arxiufotografic/ca/home

 

Margaret Michaelis. Les seves fotografies -no solament les fetes a Barcelona- tenen un gran interès històric.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: