MARIANNA MARTINES. SIMFONIA EN C MAJOR

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Anna Caterina Martínez (nom de naixement), també dita Mariana Martínez o Marianne von Martinez o, simplement, Marianna Martínes (1744 – 1812), com és més coneguda, va ser una compositora, cantant i teclista austríaca.

El seu avi era un soldat espanyol que es va haver d’exiliar a Nàpols després de la victòria dels Borbons a la Guerra de Successió. El pare de Marianna -Nicolo- ja va néixer allí i va fer carrera militar, però va canviar de feina perquè es va traslladar a Viena per servir com a Maestro di Camera del nunci a l’ambaixada papal a l’imperi austríac.

Pels serveis prestats a la cort austríaca, els fills de Nicolo van aconseguir un títol nobiliari, fet que els va atorgar el distintiu “von” al cognom, i que, òbviament, també va afectar Marianna.

Els pares de Marianna s’havien instal·lat en un edifici de la Michelerplatz de Viena i allí tenien com veïns al famós llibretista d’òperes Pietro Trapassi, conegut com Metastasio i als compositors Nicola Porpora i Joseph Haydn.

Metastasio, amic del pare, va apreciar el talent musical de la jove Marianna, així que va començar a prendre lliçons de teclat amb Haydn i de cant amb Porpora. També va rebre lliçons de composició de Johann Adolph Hasse i de Giuseppe Bonno. Aquest últim era el compositor de la cort imperial.

Donat el seu precoç talent, Marianna va començar a actuar des de molt jove per la cort imperial on tocava i cantava. La manera que tenia de tocar el clavecí recordava a Carl Philipp Emanuel Bach; posteriorment, va ser admesa a L”Accademia Filarmonica di Bologna.

Va compondre cantates, oratoris, misses, motets, sonates i un concert per teclat i una simfonia.

Precisament escoltem la Simfonia (també coneguda com Obertura) en C major, que consta de tres moviments: allegro con spirito, andante ma non troppo i allegro spiritoso

Ens la interpreta la formació Sonnambula, orquestra centrada en peces antigues no massa conegudes.

 

Marianna Martínes, una notable compositora que va rebre reconeixement musical en una època que era molt complicat per una dona artista. Aquesta dificultat és la que, desgraciadament, ha fet que no arribessin als nostres dies una part de les seves obres.

La formació musical Sonnambula està centrada en la popularització de peces que per diversos motius no són habitualment interpretades en els concerts actuals.

En funció de les necessitats interpretatives, el grup s’amplia amb col·laboradors.

El seu web és http://www.sonnambula.org/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: