MARIO CATTANEO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

El confessionari.

Parella al camp.

Luna Park, Milà.

El diari dels altres. Nàpols.

Imatge siciliana.

De la sèrie Juke Box.

Imatge d’un diumenge.

Imatge d’un diumenge.

Tramvia a Nàpols.

 

El milanès Mario Cattaneo (1916 – 2004) va pertànyer a la generació de fotògrafs italians que durant la segona meitat del segle XX van trobar un lloc d’expressió en el món dels clubs de fotografia amateur.

Se’l pot encasellar en el moviment del neorealisme tocant temes com el retrat social i el reportatge en els que revelava la seva gran capacitat per capturar moments d’espontània humanitat carregats de senzillesa.

Entre les seves principals obres trobem els reportatges realitzats a Itàlia: la Fera del Sinigaglia de Milà on va fer les seves primera fotografies importants durant els anys cinquanta, Vicoli di Napoli a partir de 1952, la Sicília el 1952, Luna Park a Milà 1956-60, Una domenica all’Idroscalo (Milà 1958-62), Giovani al Juke Box (Milà 1960-62), Caravaggio (1964-65), Mondo Beat a la Piazza Duomo (1971) i Festival pop (Milà 1973-77).

A més d’aquests reportatges que és pel més conegut és, també va fer d’altres de viatges per l’India, el Marroc, Guatemala, Iemen, Tunísia, Alemanya, Països Baixos…

El retrat també hi és present amb imatges que prenia en interiors -a vegades a la seva pròpia casa- o a l’aire lliure.

Molts dels seus treballs van ser publicats en les revistes Popular Photography i Ferrania en els anys seixanta. Molts anys després, el 1992, Electa va publicar un ampli recull de les fotografies que havia fet a Nàpols doncs Cattaneo era un enamorat de la bulliciosa vida d’aquella ciutat.

Un any abans, el 1991, la Federazione Italiana Associazioni Fotografiche el va nomenar Autor de l’Any i li va dedicar una exposició itinerant.

Va morir el 2004 a l’India, un país que visitava sovint.

 

El milanès Mario Cattaneo, un dels més destacats fotògrafs del neorealisme italià.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: