MARIO VARGAS LLOSA. TIEMPOS RECIOS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Guatelmala, 1954. El cop militar perpetrat per Carlos Castillo Armas inspirat per els Estats Units a través de la CIA, derroca el govern progressista de Jacobo Árbenz. Darrere d’aquest acte violent hi ha una mentida que va passar per veritat i que va canviar l’esdevenidor d’Amèrica Llatina: l’acusació per part del govern d’Eisenhower de què Árbenz animava l’entrada del comunisme soviètic en el continent. 

Torna Mario Vargas Llosa i ho fa amb una molt interessant novel.la titulada Tiempos recios en la que es passeja per l’univers que ja va recrear a La fiesta del chivo a través d’alguns dels seus personatges que serveixen per establir un vincle de l’horror entre els diferents entramats polítics i les dictadures dels països llationoamericans durant el segle XX, és una història de conspiracions polítiques i interessos enfrontats en temps de la guerra freda amb ecos que ressonen fins l’actualitat.

En efecte, es tracta d’una història que va involucrar diversos països en la que alguns botxins van acabar esdevenint víctimes de la mateixa trama que havien ajudat a construir. Per exemple, el citat coronel Carlos Castillo acabaria sent torbament eliminat.

Vargas Llosa vol reivindicar la figura de Jacobo Árbens convertit en una figura tràgica, la d’un home que volia treure del feudalisme el seu país implantant una sèrie de reformes, com l’agrícola, que van posar en perill la supremacia de la totpoderosa companyia United Fruit que va començar a expandir la faula de que Guatemala s’estava convertint en el punt d’entrada del comunisme a Llatinoamèrica. Amb aquesta mentida potinera que va acabar sent sagnant, van col.laborar personatges tan impresentables com el dictador nicaragüenc Somoza, i Trujillo, de la República Dominicana, a més del bisbe guatemalenc Mariano Rossell. Per tot aquest muntatge, Árbenz va acabar a l’exili, el seu govern va ser destituït i l’esperança d’aconseguir un país més modern va quedar arruïnada.

Com es veu, les ara anomenades fake news ja existien en aquells temps des del moment en que, ja fossin grans companyies o fins i tot governs, van començar a utilitzar la maquinaria publicitària per manipular l’opinió pública. En aquest muntatge, com hem avançat, hi era el president dels Estats Units, Eisenhower, amb Nixon com segon de comandament i els germans Dulles manegant la Secretaria d’Estat i la CIA. Tota aquesta manipulació es descrita a Tiempos recios amb notable solvència històrica.

El lector no sabrà discriminar -i aquest és un dels actius de la novel.la- quina és la part de ficció i quina és la part de realitat història que es relata. L’escriptor peruà fa una magnífica barreja entre una cosa i l’altra.

Interessant obra la que ha fet Vargas Llosa que a més llueix un final inesperat.

 

Mario Vargas Llosa, Premio Nobel de Literatura 2010, va néixer a Arequipa, Perú, en 1936.

La seva carrera literària va obtenir notorietat amb la publicació La ciudad y los perros, Premi Biblioteca Breve (1962) i Premio de la Crítica (1963). El 1965 va aparèixer la seva segona novel.la, La casa verde, que va obtenir el Premi de la Crítica i el Premi Internacional Rómulo Gallegos. Posteriorment ha publicat peces teatrals La señorita de Tacna, Kathie y el hipopótamo, La Chunga, El loco de los balcones, Ojos bonitos, cuadros feos, Las mil noches y una noche i Los cuentos de la peste, assaigs (La orgía perpetua, La verdad de las mentiras, La tentación de lo imposible, El viaje a la ficción, La civilización del espectáculo i La llamada de la tribu), memòries (El pez en el agua), relats (Los cachorros), Conversación en Princeton, amb Rubén Gallo, i, sobre tot, novel.les: Conversación en La Catedral, Pantaleón y las visitadoras, La tía Julia y el escribidor, La guerra del fin del mundo, Historia de Mayta, ¿Quién mató a Palomino Molero?, El hablador, Elogio de la madrastra, Lituma en los Andes, Los cuadernos de don Rigoberto, La Fiesta del Chivo, El Paraíso en la otra esquina, Travesuras de la niña mala, El sueño del celta, El héroe discreto i Cinco Esquinas.

Ha obtingut els més importants guardons literaris des de els ja citats fins al Premi Cervantes, el Príncip de Astúries, el PEN/Nabokov i el Grinzane Cavour.

El seu web és http://www.mvargasllosa.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: