MARTA MAGRINYÀ. ON ETS, ANASTÀSIA?

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

 

L’any 1918, segons la versió oficial, la filla menor del tsar Nicolau II mor assassinada juntament amb tota la família imperial. Tota la família? La gran duquessa Anastàsia Romanova només queda malferida gràcies a les joies que portava cosides a la cotilla i acaba els seus dies a Barcelona.  

Aquesta és la sorprenent història que una jove infermera de la Vall d’Hebron, la Nina Romeu, descobreix a través d’un pacient moribund, gairebé un segle després de la revolució russa i la caiguda dels tsars. La Nina haurà de compartir el seu secret amb un desconegut i, junts, intentaran esbrinar què va passar amb la gran duquessa mentre es debaten entre diferències tempestuoses i una atracció inevitable.

La reusenca Marta Magrinyà torna amb On ets, Anastàsia? una història d’amor acompanyada d’un misteri que ens du a la Rússia dels tsars. És una novel·la que no només tracta amb gran detall la informació que fins a dia d’avui s’ha descobert sobre Anastàsia Romànov i com la seva família va ser executada per la revolució política, sinó també un thriller que barreja realitat i ficció.

És com el relat d’una resurrecció, que és el que vol dir el nom d’Anastàsia. Hi va haver una gran quantitat de noies que deien que eren la filla petita del tsar, afirmaven que s’havien escapat de l’assassinat de la família imperial. Fins i tot n’hi havia una a Lleida, per això Magrinyà munta una atractiva hipòtesi imaginant que Anastàsia havia sigut rescatada per un soldat bolxevic i havia acabat a Barcelona.

Mentre Nina fa la seva guàrdia nocturna, entra a l’habitació d’un pacient que ja coneix, el senyor Armengol, de noranta-tres anys i a qui l’alè de la vida se li escapa per moments, no li queda res i mentre li dona la mà i el conforta ell li demana un darrer favor, ha d’anar a casa seva i destruir unes fotografies i unes cartes. Per complir el favor promès se’n va al Walden de Sant Just Desvern on vivia l’ancià i allí es trobarà en mig d’un dilema perquè segons els documents, si són reals, la dona que va fer de mare al senyor Armengol era Anastàsia Romànov, però també poden ser falsos…

Després d’emportar-se aquesta sorpresa, decideix anar a casa d’una amiga de la seva mare i descansar, però allà es trobarà amb en Marc, un home noble i generós però que porta a sobre una gran cuirassa que sembla amagar sentiments.

Encara que la Nina vol resoldre el misteri, el que la mou en el fons és l’home que acaba de conèixer i per qui se sent immediatament atreta. Junts intentaran descobrir la veritat i amagar la passió instantània que bull entre ells, com si haguessin trobat allò que havien estat esperant durant tota la vida. Tots dos acabaran despullant les seves ànimes i sacsejaran els fantasmes dels seus respectius passats.

Escrita en una prosa fluida, la novel·la es desenvolupa a Barcelona el Nadal del 2016 i tota l’acció passa durant vint-i-quatre hores, fent així Magrinyà un paral.lelisme entre les intenses peripècies de la Nina i el Marc, i el final dels Romànov.

Una curiosa novel.la amb aventura, amor i misteri que ens mostra com poden canviar vides en qüestió d’hores.

 

 

Marta Magrinyà va néixer a Reus l’any 1969. És llicenciada en Ciències de la Informació i ha treballat en comerç internacional, protocol i comunicació. L’any 2006 va guanyar el premi literari de l’Ametlla de Mar i, a partir de llavors, ha publicat sis novel·les amb les quals ha aconseguit molts seguidors fidels al seu estil apassionat inspirat en els grans clàssics d’aventures i amor. Les seves històries són plenes d’intriga, paranys i situacions imprevisibles

On ets, Anastàsia? es troba en aquesta línia. A la reusenca sempre l’ha agradat la literatura russa i els clàssics com Tolstoi la van marcar. Amb el centenari de la Revolució Russa li va venir al cap l’assassinat dels Romànov i el món dels últims tsars amb el glamur i un cert exotisme que ens evoca. A més, la seva filla va néixer a Rússia, de manera que va sentir la necessitat d’escriure una novel·la relacionada amb aquest país però no parlant del que allí passa ara sinó del que va passar fa cent anys.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: