MARTA SANZ. CLAVÍCULA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

 

Durant un vol, a Marta li fa mal alguna cosa que abans mai l’havia molestada. Es un mal d’aquells foscs, amagats, pot ser un flat. A partir d’aquell moment creix un malestar que fins i tot ens pot resultar còmic.

L’últim èxit de Marta Sanz, Clavícula, s’inscriu en el gènere de les confessions i també dels testimoniatges. Es la història d’un dolor inespecífic, des que sorgeix a bord d’un avió fins que poc a poc es va apagant com si mai no hagués existit. Pot ser sembli una ximpleria però és que d’un moment a l’altre s’ha produït una espiral d’angoixa i por, davant d’uns símptomes que semblaven alarmants, d’aquells que no saps fins on poden arribar.

I d’això va el llibre, del dolor i de les seves ramificacions, arrencant amb la percepció d’un dolor tant imprecís com profund que exigeix una exploració mèdica i, també, una indagació personal doncs de sobte aquest mal acaba ocupant un lloc central en la vida de la narradora que no és altra que la pròpia Marta Sanz. Es una dona amb tots els seus vessants: esposa, filla, amiga, escriptora… sobre tot això últim donat que és la tasca que la ocupa i vertebra el seu dia a dia, i a més, és una escriptora valorada per milers de lectors, de manera que semblaria que ha complert el seu somni. No obstant, el dolor…

Sentir-lo i poder-lo expressar son els dos eixos en torn dels quals gira el llibre. Sentir-lo físicament en el cos: els símptomes i la seva progressió i mutació amb el pas dels dies amb totes les sensacions que comporta. I expressar-lo en temes que van més enllà del cos i que tenen més a veure amb l’empitjorament de la lletra o fins i tot en la economia familiar. I per descomptat, sentir-lo també anímicament: les pors que comporta, l’inexplicable sentiment de culpa i la relació que pugui tenir amb els vincles ideològics.

De manera que és un llibre molt reflexiu i no sols sobre el dolor sinó també sobre la literatura. Es una obra on hi ha crònica, apunts diaris, un conte inserit, referències, retrats, lectures, autobiografia, somnis, correspondència, confessions… la relació entre escriure i patir, cosa que fa aflorar alguna metàfora sobre els temps que ens han tocat viure: “el caos que habita en l’ordre de certes estructures socials”, perquè no eludeix les injustícies que la crisis ha portat com si fos un tirà que ha arribat per provocar dolor als més dèbils i por a la soledat, la misèria i el desemparament.

També cal dir que es tracta d’un llibre molt d’entrades, no és una narració lineal com si fos un relat de novel.la, sinó més bé circular on van apareixent apunts quotidians que son els que ens ajuden en la indagació, en la descripció del procés de la narradora qui, no obstant, té l’habilitat de marcar una certa distància de sí mateixa per poder-se observar des de fora amb sentit autocrític en que inclou ironia i cruesa.

Pot resultar sorprenent el grau d’exposició de la pròpia intimitat corporal, mental, econòmica i sentimental, però pretén ser només una reacció analitzadora contra la figura pública de l’intel.lectual, habitualment impol.luta, quan en realitat només es tracta, com gairebé tothom, d’un treballador que es remunerat pel que fa.

La senzillesa amb la que està escrita l’obra fa semblar que qualsevol podria fer-la perquè no hi ha adornaments ni frases alambinades, encara que sí reflexives i, ja ho hem dit, metafòriques; la seva denúncia del dolor escrita per ella, és tota una pirueta literària. Es un llibre sobre el costat reivindicatiu del queixar-se que, amb sentit de l’humor -negre- barreja una mirada social amb una mirada sobre la pròpia literatura i ens deixa suggestives idees sobre el que és viure.

Marta Sanz ens dona uns breus apunts més sobre l’obra:

La madrilenya Marta Sanz Pastor és doctora en literatura contemporània. Ha guanyat un munt de premis com El Ojo Crítico de Narrativa, el Vargas Llosa de Relats o l’Herralde de Novel.la.

Per saber més d’ella cliqueu aquí.

 

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: