MARTI GIRONELL. LA FORÇA D’UN DESTÍ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

 

Ceferino Carrión, el protagonista d’aquesta història, -nascut a Santader i emigrat junt amb la família a Catalunya de ben petit- li toca viure a l’Espanya de l’època franquista on quan arriba a la joventut, per no ser reclutat i enviat a files, ha d’anar-se’n de casa i exiliar-se.

Amb vint-i-un anys fuig d’aquest país gris i asfixiant, buscant aires nous. Després d’intentar-ho diverses vegades, aconsegueix embarcar com polissó a bord d’un vaixell al port de Le Havre, a França, en direcció als Estats Units, per fer realitat el seu somni.

Un cop arriba a Nova York, en aquesta terra de les oportunitats, es reuneix amb uns familiars seus que viuen allà i amb alguns entrebancs i alguns cops de sort, aconsegueix canviar la seva identitat perquè des d’Espanya arriba un document en forma de comunicat on hi diu el pitjor: saben que és allà i el tornen a cridar a files. Es per això que es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon. A punt de ser cridat a files, ara les nord-americanes, per anar a la guerra de Corea, torna a fugir a Hollywood, on un seguit de cops de sort el porten a viure a un pam de la glòria, a tocar de les estrelles de cinema que admira i de qui es convertirà en amic i confident. Amb James Dean, per exemple,  projecta un restaurant i malgrat la prematura mort de l’actor, obrirà La Scala, un establiment que es convertirà en el referent del Hollywood dels anys cinquanta i seixanta, amb estrelles habituals com Paul Newman, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor o els Kennedy. Preocupat per oferir no només un espai de confidencialitat sinó també un servei acurat a les celebrities del Hollywood daurat, Leon torna a Catalunya per comprar uns terrenys al Penedès, a Torrelavit, i elaborar el seu propi vi modernitzant de pas la vitivinicultura del país. Per cert, aquest vi encara es comercialitza sota el segell del grup Torres.

Aquesta és la sorprenent història, basada en fets reals, amb la que l’escriptor Martí Gironell ha guanyat aquest any el premi Ramón Llull.

La narració se situa entre 1949 i 1981. El novel.lista gironí es va enamorar del personatge que és un exemple de superació que per molt novel.lesca que sembli, és real, doncs es tracta d’una vida realment de pel.lícula: un noi creix a la Barcelona gris de l’època aterra al Hollywood daurat on no solament serà observador sinó que esdevindrà protagonista.

Un dels actius que té el llibre és que ens fa mirar els coneguts actors de l’època, un elenc que forma part de la història del cinema, des d’un altre punt de vista. A través de la mirada de Jean Reno es relata el glamour d’aqueslls temps però també aprofundeix en allò que hi ha rere la càmera aproximant-nos i humanitzant les estrelles cinematogràfiques.

Per conèixer dades de primera mà del personatge, Gironell va ser ajudat per la germana de Ceferino, Ana Carrión. A més, va accedir a diverses biografies de l’empresari i va tenir converses amb el seu fill Juan Antonio Carrión i amb l’enòleg Jaume Rovira a qui Ceferino (o Jean Reno) va contractar quan va tornar al Penedès.

La novel.la, que és un best seller en català fa ja setmanes, es recomanable perquè resulta amena i és àgil. I també perquè sobre un fons real, ens permet conèixer la vida d’un individu que va tenir una existència de pel.lícula però que paradoxalment, fins que Martí Gironell no li ha donat visibilitat, era un perfecte desconegut per nosaltres.

La força d’un destí es pot llegir també en castellà i francès, i aviat en anglès i neerlandès.

L’escriptor de Besalú Martí Gironell és un especialista en novel.les de fons històric. Abans de la aquí comentada, ha publicat títols com ‘El pont dels jueus’ (2007), ‘L’arqueòleg’ (2010), ‘L’últim abat’ (2012), ‘El primer heroi’ (2014) i ‘Strappo’ (2015).

El seu web és http://martigironell.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: