MARY ELLEN MARK

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Pare i fill, Dallas, Texas.

L’actor Johnny Depp.

Tiny, adolescent prostituta vestida per Halloween.

L’actor Robert Downey Jr amb el seu fill durant el rodatge de Fur.

Tunice, Missisippi.

La cantant PJ Harvey.

Jesse Damm, Llano, Califòrnia.

L’actor Edward Burns i la seva esposa, la model Christy Turlington.

 

South Beach, Miami.

El periodista Howell Raines.

Catherine Deneuve durant el rodatge de La Sirena del Missisippi.

Nens jueus a Manhattan.

Contorsionista de circ a  Upleta, India.

“Soc cec. Si us plau, compreu-me un llapis”. Manhattan, Nova York. 

 

Avui parlem d’una fotògrafa precoç: Mary Ellen Mark (1940 – 2015).

Precoç perquè aquesta artista de Pennsylvania ja va començar a agafar gust a mirar per l’objectiu a l’edat de nou anys i la passió fotogràfica ja no la va deixar mai.

Es va graduar en Història de l’Art a la Universitat de la seva ciutat i posteriorment van fer un master en fotoperiodisme i, segons va confessar Mark, des del primer moment que va començar a fer fotos pel carrer, es va enamorar de la professió.

Durant ell anys seixanta es va mudar a Nova York i allí va començar a captar imatges dels moviments d’oposició a la guerra de Vietnam, del moviment d’alliberament de la dona i d’altres manifestacions.

Va centrar la seva mirada en temes socials com la pobresa, la drogoaddicció, la prostitució, la soledat…

Posteriorment i durant quatre dècades,  va fer viatges i això li va permetre descobrir altres cultures que la van fascinar a les que va dedicar moltes fotografies.

Després encara va tocar el tema de la fotografia de rodatges. Tot i aquesta diversitat de facetes, el seu estil era sempre present.

I quina era aquesta manera de fer fotos? Doncs com ella va dir, reflectir sempre la realitat mirant-la de front, fos quina fos, sense adornar-la en absolut. Un altre element distintiu és que gairebé sempre les fotografies eren en blanc i negre.

En les imatges buscava intensitat, ironia, humanisme… captar totes aquelles emocions que fan que una foto no sigui solament un foto, cosa que no sempre és fàcil d’aconseguir.

Va publicar diversos llibres amb les seves imatges, va ser protagonista d’un munt d’exposicions i se l’ha conegut per les seves feines per diverses revistes: LIFE, New York Times Magazine, The New Yorker, Rolling Stone i Vanity Fair.

Com ella deia: “al món se l’ha de fotografiar tal com és perquè no hi ha res més interessant que la realitat.”

 

Fotografiava celebrities per guanyar-se la vida però el que realment li agradava era fotografiar els exclosos, el costat més humà de les persones desconegudes.

El seu web és http://www.maryellenmark.com/index.html

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: