MATIES PALAU FERRÉ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

 

Avui parlem d’un pintor curiosament no molt conegut a casa nostra i, en canvi, molt més famós als Estats Units. Es tracta de l’artista de Montblanc  Maties Palau Ferré (1921-2000).

Palau va fer els estudis de Belles Arts a Barcelona, a l’escola Sant Jordi, i els va completar a París, ciutat on va conèixer a Pablo Picasso de qui va arribar a ser deixeble.

I es nota la influència del pintor malagueny en els quadres cubistes que va fer Maties Palau: cubistes i molt sintètics i coloristes, amb un toc naïf.

En efecte, el color és un dels seus signes d’identitat utilitzant sobre tot els bàsics, vermell, groc i blau.

Formalment utilitza el cubisme sintètic i la seva organització volumètrica. També desenvolupa el fauvisme, de gran varietat cromàtica encara que sense estridències.

Exemple d’aquests trets pictòrics és la dona representada en el quadre de l’encapçalament d’aquesta ressenya on s’aprecia la influència picassiana.

Palau es conegut com el pintor que cremava els seus quadres. I això és real. Tot va començar quan l’any 1974 el Tribunal Suprem el va condemnar a pagar un deute amb un marxant pintant un número determinat de metres quadrats de pintures.

Després de complir la sentència, durant més d’una dècada va cremar totes les obres que feia com senyal de protesta i fins al 1989  no va permetre que es fes cap exposició seva. Quan les cremava, les cendres les llançava al riu Francolí, però algunes d’aquestes cendres van poder ser guardades i van passar a formar part d’una exposició a Pensilvania (ja s’ha dit que Palau va ser un pintor apreciat als Estats Units).

Com a mostra del seu reconeixement internacional, només cal constatar que va exposar les obres a ciutats clau del món de l’art com París, Washington, Londres, Madrid, Barcelona…

No cal dir que és el fill de Montblanc més conegut. Té un carrer dedicat i des de fa anys la casa pairal de la família es va convertir en el Museu que li ret memòria. Heus aquí un dels molts motius per visitar Montblanc.

Entendrem millor a aquest pintor que cremava els seus quadres veient aquest vídeo que resulta molt aclaridor sobre aquest punt i d’altres aspectes de la seva vida:

 

 

Palau va ser un excel.lent artista. A més de pintor, era escultor i ceramista, encara que una vegada va dir que “soc pintor, sempre ho he sigut; si tornés a néixer, mil vegades, mil voltes seria pintor”.

 

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: