MAURICE RAVEL. PAVANA PER UNA INFANTA DIFUNTA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Maurice Ravel.

 

Maurice Ravel, nascut a Ziburu, al país basc-francès, és un dels compositors francesos més coneguts.

Va ser molt apreciat per les seves melodies i les especials textures i efectes orquestrals i instrumentals. Obres seves per piano, per música de cambra, per música vocal i per orquestra es troben en els repertoris habituals que podem escoltar avui dia.

Possiblement l’obra més popular d’ell sigui el Bolero. El més curiós és que Ravel la considerava trivial i va arribar a dir que era una peça per orquestra sense música (s’ha de dir que era un home molt meticulós).

Ja des de petit havia demostrat les seves qualitats musicals. Al sis anys va començar a tocar el piano i als catorze va donar el primer recital públic.

Per descomptat, no només tenia talent pel piano, també per la composició que, de fet, va acabar preferint.

Una de les peces en les que podem veure aquest talent és la titulada Pavana per una infanta difunta (l’original francès és Pavane pour une infante défunte).

La va compondre per piano l’any 1899 i onze anys després va fer una versió orquestral que és la que podem escoltar al vídeo.

La pavana és una dansa lenta que es ballava en les processons i que va acabar tenint una gran popularitat en les corts europees dels segles XVI i XVII. Com a mínim se sap que es ballava a les corts d’Espanya, Itàlia, França i Anglaterra.

Ravel va descriure la peça com una evocació de la pavana que una princesa ballaria al segle XVI a la cort espanyola.

En quant al seu títol, es deu només segons el propi Ravel, a un joc de paraules que li va fer gràcia perquè en francès pavaneinfante i défunte tenen una sonoritat similar, fent una espècie de rodolí.

 

Maurice Ravel, un mestre de l’orquestració.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: