MAX BURCHARTZ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Lotte (ull).

Districte industrial a Gelsenkirchen.

Ballarines.

Moda.

Treball de fàbrica.

 

En el nostre apartat de fotografia parlem de l’alemany Burchartz qui tenia un nom de pila considerablement llarg: Max Hubert Innocenz Maria. Per això es conegut simplement com Max Burchartz (1887 – 1961).

Però no va ser solament fotògraf, també va ser dissenyador gràfic i dissenyador de mobles.

Com que el seu pare tenia una fàbrica de teixits, el jove Max va estudiar en una escola tècnica tèxtil i també va cursar estudis a la Universitat de les Arts Folkwang, a Essen. Posteriorment es traslladaria a Dusseldorf per estudiar art en aquella ciutat. Va arribar la Primera Guerra Mundial en la que hi va participar i a la tornada es va centrar en la pintura.

El 1924 va constituir la primera agència de publicitat moderna d’Alemanya i va desenvolupar un nou estil de disseny en el que combinava fotografia, tipografia i collages fotogràfics obtenint un gran èxit ampliant la seva oferta dissenyant mobles.

Durant l’Alemanya nazi va fer viatges per ampliar el seu stock fotogràfic fixant-se, entre altres, en temes industrials -aquí en veiem algun exemple-. Va arribar la Segona Guerra Mundial i també hi va participar a l’exèrcit alemany.

Una vegada acabada la contesa va començar a treballar com professor ensenyant idees sobre art universal i disseny. En aquesta línia, el 1953 va escriure la seva primera teoria sobre l’art: Al·legoria de l’harmonia.

Encara que no ha obtingut la fama d’altres, Burchartz es pot considerar com un dels pioners del disseny modern; molts dels dissenys de comunicació actuals com el sistema de control de color es basen en treballs previs d’ell.

 

Max Burchartz, dissenyador de mobles, dissenyador gràfic, fotògraf, professor i escriptor.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: