MEDITERRÁNEO, DE MARCEL BARRENA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


Som a la tardor de 2015. Dos socorristes, Oscar i Gerard, viatgen fins a Lesbos, Grècia, impactats per la fotografia d’un nen ofegat a les aigües del Mediterrani. En arribar, descobreixen una realitat colpidora: milers de persones arrisquen la vida cada dia creuant el mar en precàries embarcacions fugint de conflictes armats. No obstant, ningú exerceix tasques de rescat. Junt a Esther, Nico i altres membres de l’equip, lluitaran donant recolzament a persones que ho necessiten. Per tots ells, aquest viatge suposarà una odissea que canviarà les seves vides.  

El director barceloní Marcel Barrena pertany a una espècie específica de cineasta compromès; així, a Filmin i a Netflix es pot veure el seu anterior llargmetratge 100 metres, un altre títol amb cor.

El motor de la seva darrera pel·lícula titulada Mediterráneo, és la imatge del nen de tres anys Aylan Kurdi, mort obre la sorra d’una platja de Turquia. Era un nàufrag entre molts, però la seva inesborrable imatge va ser portada de molts diaris. El personatge real Oscar Camps, la va veure i va fer allò que creia que havia de fer: anar a ajudar. Finalment, Camps va ser el fundador de l’ONG Open Arms que va passar de ser una petita empresa de Badalona de socorrisme i salvament marítim a esdevenir una premiada organització humanitària que en poc més d’un lustre ha salvat la vida a milers de persones.

Al llarg de la pel·lícula coneixem a Camps i als seus companys socorristes, la seva presa de consciència, el seu viatge a Lesbos, el seu compromís amb els refugiats que fugen de la guerra i la misèria. També són interessants els detalls de context que veurem com la negligència de les autoritats gregues, el conflicte de competències i l’abandonament de qualsevol senyal d’humanitat. I també detalls personals: els dubtes, els conflictes interiors i la càrrega del passat.

Cal mencionar la notable interpretació d’Eduard Fernàndez qui, a més, llueix una sorprenent semblança física amb Oscar Camps. Però també la resta de l’elenc mereix ser mencionat, com Dani Rovira com Gerard, Anna Castillo com Esther o Sergi López com Nico. Com es veu, tots actors de primera fila.

El relat és prou àgil com per enganxar i té la pel·lícula una molt bona imatge; en conjunt, és una filmació sòlida que no pretén fer un publireportatge sobre el tema sinó concentrar-se en la història i els personatges. I emociona, no perquè busqui aquesta estratègia, sinó perquè és un film que pel que narra és inevitable treballi amb l’emoció.

Precisament perquè la història d’Oscar Camps i Open Arms és un material massa sensible com per fer una pel·lícula simplement pamfletària, és d’agrair que no abusi de cops baixos i es limiti a remoure consciències, perquè és ineludible en un relat que a penes defalleix durant la projecció.

 

El premiat realitzador, guionista i muntador barceloní Marcel Barrena és el director i coguionista de Mediterráneo.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: