MERCIOR COMES. SOBRE LA TERRA IMPURA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Un escriptor d’origen mallorquí, amb una relació complicada amb el seu pare, es troba en crisi. S’ha separat de la seva dona, amb qui té un fill petit, i pateix les dificultats d’intentar viure de l’escriptura, fins que rep l’encàrrec d’escriure la biografia de l’actriu i cantant Dora Bonnín.

Aquesta dona era una actriu de teatre espaterrant i polèmica que acaba de morir deixant tot un seguit de dietaris íntims. De mica en mica el protagonista anirà descobrint que aquests dietaris amaguen un secret molt fosc que podria desmuntar l’imperi dels Verdera, una família molt poderosa de Mallorca, d’antics falangistes, que es va enriquir fent sabates. La Dora va ser esposa de n’Higini, l’hereu dels Verdera, i casualment el fill de tots dos, en Leo, va ser el gran amic d’infantesa del nostre escriptor. Amb aquest retrobament inesperat, la seva vida farà un gir que l’obligarà a encarar el seu passat, tan lligat al dels Verdera, en una peripècia que el durà a tastar els límits de fins on estan disposats a arribar per preservar allò que tenen.

Quan a Catalunya encara estem discutint sobre si Barcelona té la gran novel·la que es mereix, a Mallorca han anat fent via. Des de Bearn, de Llorenç Vilallonga, hi ha un fil roig d’ambició que relliga els novel·listes illencs. Aquest és el cas de la darrera novel·la de Melcior Comes, Sobre la terra impura, que podem qualificar de notable novel·la mallorquina.

Comes narra una aventura psicològica sobre la manera com entenem el món i a nosaltres mateixos, un retorn als orígens per descobrir un misteri familiar dolorós i terrible, una crònica frenètica dels anys de la Transició fugint de les modes, i escrivint una novel·la de tall clàssic, amb cert aroma nord-americà i amb una trama i uns personatges definits.

Malgrat que aquesta interessant novel·la mallorquina és un fidel retrat sobre la història de Mallorca i en ella s’hi reconeixen perfectament l’economia i la política, l’especulació i la indústria sabatera de l’illa, Sobre la terra impura és, bàsicament, una història sobre pares i fills. perquè entén Comes que és un dels temes més importants en la vida d’un individu: quina relació ha tingut amb el seu pare i com el seu pare li ha marcat un tarannà, un caràcter o uns valors.

En el cas d’aquesta obra, tant els Verdera com la família del narrador estan molt marcades per una relació turmentosa amb els pares. Els Verdera tenen una llarga genealogia que comença amb un emprenedor del segle XIX, passada per un avi falangista i acaba en aquest Higini Verdera, un autèntic pater familias i un dels grans personatges de la novel·la: “no som una família, som una història” assegura l’orgullós Higini, un patriarca segur de que el seu poder deriva del fet de ser quelcom més una família qualsevol, però corcat per un secret que el vincula a la violència del tardofranquisme, amb uns episodis històrics que, fins ara, havien quedat fora del focus de la narrativa catalana i que aquí apareixen.

Entre Balzac, Philip Roth, Jonathan Franzen i Llorenç Villalonga, Melcior Comes basteix un thriller que ens arrossega amb la seva llibertat des de les primeres pàgines, una novel·la plena de veus i d’humor negre que és una reivindicació de la literatura com mitjà per rescatar allò que no sabem.

L’escriptor de Sa Pobla Melcior Comes no és ningun nou vingut, és guanyador de diversos premis literaris com el Josep Pla o el Sant Joan i és professor de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.

Ja té una sòlida carrera com a narrador des d’El llibre dels plaers immensos -fins ara, amb Hotel Indira, la seva novel·la més mallorquina-, donant amb Sobre la terra impura un nou salt endavant.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: