MIKIS THEODORAKIS. AIGUA DE ROSES (Amb la veu de Maria del Mar Bonet)

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Mikis Theodorakis

 

El gran compositor grec -i polític- Mikis Theodorakis ha mort aquest dijous a Atenes. Tenia noranta-sis anys.

Ja de ben jove s’havia criat dins del folklore grec i va començar a compondre abans de rebre lliçons de música o saber tocar algun instrument, fins que a la ciutat de Trípolis va tenir el seu primer concert en un cor que ell havia format quan tenia disset anys.

Va rebre una beca i va marxar a París on s’inscriuria en el conservatori per estudiar anàlisi musical i direcció d’orquestra. En aquesta època va compondre el ballet Antígona que va ser representat al Covent Garden i el 1957 va obtenir el primer premi del festival de música de Moscou per la seva Suite nº 1 per piano i orquestra.

El 1960 va tornar a Grècia on compondria un munt de cançons que van posar música a la millor poesia grega moderna. Tres anys després compondria Zorba, el grec, que conté el tema de la dansa del sirtaki que es va convertir en un èxit internacional.

Entre les nombroses peces que Theodorakis havia fet, hi ha una titulada Rodostamo (Aigua de Roses). La lletra de la cançó és de Nikos Gatsos, un dels poetes de la Generació de 1930 que amb l’antecedent de Kavafis, van elevar el grec popular a la categoria de llengua literària.

María del Mar Bonet va tenir una col·laboració amb Theodorakis i el 1993 va publicar l’àlbum El·las dedicat exclusivament a adaptacions de cançons del músic grec. El tall número sis conté l’esmentada Agua de Roses amb lletra adaptada pel poeta valencià Albert Garcia i la pròpia cantant mallorquina:

 

Si a l’altre món te’n vols anar,
no has de vestir-te de núvol blanc
ni com una estrella del matí.
Veuràs com saben qui ha trucat,
només d’obrir la porta.

Aigua de roses t’he oferit
i tu verí em donares.
Fill d’un falcó vingut del fred,
dus el desert quan voles.

Pren arrels de romaní
i un tros de vímet tendre i blanc.
Banya’t amb les herbes que t’he dit,
beu la rosada per Sant Joan,
al pleniluni de mitjanit.

 

La prolífica carrera de Mikis Theodorakis que va començar als disset anys va produir un gran nombre de treballs molt variats que van des de simfonies fins a música popular passant per les partitures per pel·lícules com Zorba, el grec i Serpico.

Aquí el veiem junt amb Maria del Mar Bonet.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: