MNAC: Gala Salvador Dalí. Una habitació pròpia a Púbol

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Helena Ivànovna Diàkonova, Gala.

Gala amb dues costelles de xai en equilibri sobre la seva espatlla.

Observant.

Retratada per Dalí.

Somni causat pel vol d’una abella al voltant d’una magrana un segon abans de despertar.

Comentant un quadre.

 

Gala (1894-1982), nascuda en una família d’intel·lectuals de Kazan (Rússia), va viure la seva infantesa a Moscou. Instal·lada a Suïssa, va conèixer Paul Éluard, amb qui es va traslladar a París i va contactar amb els membres del moviment surrealista, com ara Max Ernst.

El 1929 viatja a Cadaqués, on coneix Dalí, de qui s’enamora i amb qui comença una vida en comú. S’exilien vuit anys als Estats Units i a la tornada viuen entre Portlligat, Nova York i París.

L’exposició explora la vida d’aquesta dona enigmàtica i intuïtiva, que es va relacionar amb molts artistes i intel·lectuals. Mundialment coneguda per ser la dona de Salvador Dalí, la seva musa i  la protagonista d’algunes de les seves pintures, assistirem a la transformació de Gala en artista de ple dret, ja que la parella va iniciar una cooperació artística, que va significar l’autoria compartida d’algunes obres.

Gala és un personatge clau no solament en relació a Dalí, també ho va ser en el desenvolupament literari del seu primer marit, Paul Éluard, qui quan la va conèixer a Suïssa sent molt joves els dos, ni tan sols sabia encara que volia ser escriptor.

Anys després, quan va viatjar a Cadaqués el 1929 casada encara amb Éluard, va saber veure les potencialitats de Dalí i va decidir abandonar la vida parisenca d’èxits amb el poeta per un jove català que gairebé encara no era ningú, amb el que compartiria no solament vida sinó també projecte creatiu.

Gala va ser una bona escriptora que va col.laborar a més en projectes tant ambiciosos com El somni de Venus i és autora de diversos objectes surrealistes.

Ara tenim al MNAC l’ocasió de saber més d’aquesta russa influent. L’exposició reuneix 315 pintures, dibuixos, fotografies i documents relacionats amb ella i ens descobreix una dona molt culta i multifacètica: surrealista, creadora, dandy, escriptora i musa, mentre construeix el seu propi camí com artista.

 

Fins al 14 d’octubre.

El web del MNAC és http://www.museunacional.cat/ca

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: