MOLTER. CONCERTO EN D MAJOR, ANDANTE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Es possible que si parlem de Molter, molta gent incloent-hi alguns músics, no sàpiguen a qui ens referim.

No és estrany, doncs no és gens habitual llegir el nom d’aquest compositor en un programa de concert. Segur que podrem trobar obres de Beethoven o Mozart a dojo a recitals i gravacions, possiblement perquè ni els programadors ni les empreses discogràfiques volen arriscar amb noms poc coneguts o, directament, desconeguts per por a perdre espectadors o compradors.

Un d’aquests mig desconeguts és l’esmentat Molter (Johann Melchior Molter és el seu nom complert), violinista i compositor alemany de l’època barroca (segle XVIII).

Va ser mestre de capella i un incansable viatger a Itàlia perquè estava molt interessat en la música que es feia en aquell país. No és doncs d’estranyar que les seves obres desprenguin influències de Vivaldi o Albinoni, entre d’altres.

Per això l’expressivitat italiana és un tret en una part del repertori de Molter. Només en una part, perquè també va compondre peces d’estil clàssic.

Va ser un compositor prolífic: es conserven 140 simfonies, cantates, algun oratori… Feia peces tant per concerts com per música de cambra.

Un dels trets característics de la música de Molter va ser la utilització d’instruments no massa comuns, fins i tot per la seva època. Així es podrien citar el chalumeau (clarinet), el clarinet píccolo o la flauta travessera. I en algun altre aspecte va ser un avançat; per exemple, va utilitzar cinc timbals en una simfonia, fet en el que es va avançar gairebé cent anys a Berlioz.

La peça que podem escoltar en el vídeo és Concerto en D major, Andante, que estilísticament s’acosta més al seu vessant clàssic. La interpretació corre a càrrec de l’Orchestre de Chambre de Jean-Francois Paillard.

 

Aquest era Johann Melchior Molter.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: