MONUMENT FUNERARI DE LA COMTESSA BERTA MOLTKE FERRARI-CORBELLI, PER GIOVANNI DUPRÉ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

El monument funerari de Giovanni Dupré per la comtessa Berta Moltke Ferrari-Corbelli.

Al.legoria de la Caritat.

L’Àngel de la Resurrecció i la comtessa.

Primer pla de l’àngel i la comtessa.

Al.legoria de la Modèstia.

Primer pla de la Modèstia.

 

A l’escultura italiana del segle XIX va destacar Giovanni Dupré, un artista de Siena que va saber reinterpretar l’estil d’Antonio Canova quan el llegat d’aquest s’estava deteriorant en fer els artistes de l’època una interpretació massa amanerada.

Dupré va començar a treballar al taller del seu propi pare i es va iniciar en la producció de còpies d’escultures renaixentistes.

Aviat va començar a destacar doncs en un concurs organitzat per l’Accademia di Belle Arti va guanyar el primer premi amb l’obra titulada El judici de Paris i a més va refermar la seva bona reputació amb una figura de mida natural d’Abel mort que, per cert, la va comprar la Duquessa de Leuchtenberg; la peça bé s’ho valia.

Més tard, en un viatge que va fer a Nàpols, va aprofitar per passar per Roma i va veure el monument funerari que Canova havia fet pel Papa Pius VI. L’obra el va impactar tant que el va influenciar per decidir adoptar un estil més pròxim al clàssic.

En aquesta línia, ens trobem amb l’impressionant monument que va fer entre els anys 1859 i 1864 a la basílica de San Lorenzo a Florència dedicat a la comtessa danesa Berta Moltke-Huitfeldt af Bregenved, esposa del Cavaller Luigi Ferrari-Corbelli que va ser qui el va encarregar.

L’urna està escortada per dues figures al.legòriques que representen les virtuts de la modèstia i la caritat, i a sobre es pot veure a l’Àngel de la Resurrecció a punt de començar a volar sostenint amb el braç esquerre a la comtessa a qui l’indica el camí cap al cel que van a emprendre.

Un dels grans mèrits d’aquest monument és la la serenitat neoclàssica que desprèn i la simbòlica abraçada de l’àngel que té fins i tot un punt romàntic.

 

Així va retratar el pintor Antonio Ciseri a Giovanni Dupré, un dels grans escultors italians del segle XIX.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: