MOZART. LA FLAUTA MÀGICA: ACH, ICH FÜHL’S

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 Wolfgang Amadeus Mozart

 

Wolfgang Amadeus Mozart és un mestre del classicisme, un dels músics més destacats de la història.

La seva obra abraça tots els gèneres musicals de l’època que va viure i assoleix la xifra de més de 600 peces, una gran part de les quals són considerades com obres mestres, ja siguin de música de cambra, simfònica, concertant, per piano, operística o coral, és a dir, un conjunt impressionant.

I una de les seves òperes és La flauta màgica, una obra molt curiosa perquè té una temàtica de caire fantàstic:

El jove príncep Tamino arriba fins a les terres rocoses perseguit per una serp monstruosa. Ha perdut l’arma que portava i comença a pregar per la seva ànima fins que cau desmaiat. Immediatament és salvat per les Tres Dames que maten la serp. En veure el jove, s’enamoren d’ell però l’han d’abandonar amb la promesa de veure’l de nou. Després d’una estona, Tamino es desperta marejat i escolta xiular algú. Es Papageno, un esser meitat ocell i meitat persona, amb una gran gàbia a l’esquena. Ell és l’ocellaire de la Reina de la Nit qui li dóna menjar a canvi d’ocells.

Les Tres Dames tornen i lliuren a Tamino la foto d’una bonica jove. No sap qui és la retratada però sap que s’enamorarà d’ella.

Doncs resulta que la noia és Pamina, la filla de la Reina de la Nit. La jove actualment es troba segrestada per un dimoni per nom Sarastro. i Les Tres Dames li diuen que la Reina vol que sigui ell qui la rescati i a canvi es quedarà amb ella.

Mentre tant, Papageno ha pogut presentar-se davant de Pamina i li diu que hi ha un jove príncep enamorat d’ella i que serà qui la rescatarà per encàrrec de la seva mare la Reina.

El rescat no serà fàcil perquè tant a Tamino com a Papageno, que se li afegirà per ajudar-lo, els plantegen diverses proves i les hauran de superar totes si volen alliberar Pamina. Sota aquestes circumstàncies i després d’haver salvat ja diverses proves, els dos arriben davant el palau de Sarastro. Aquí, una de les proves consisteix en que han de mantenir la boca tancada, no poden parlar per ningun motiu.

Tamino es posa a tocar la flauta mentre Papagego menja i beu. El so de la flauta atreu Pamina que surt i reconeix al príncep que li van dir que estava enamorat d’ella. Il·lusionada, li comença a parlar però Tamino, com veiem al començament del vídeo, guardant estrictament el silenci que li ha estat imposat com una de les proves necessàries per salvat Pamina, no pot contestar. En no obtenir ninguna resposta per part de Tamino, Pamina creu que ja no la vol i molt ferida canta l’ària Ach, ich fühl’s, es ist verschwunden que escoltem al vídeo. Es el moment més solemne de tota l’obra:

“Ach, ich fühl’s,
es ist verschwunden,
ewig hin der Liebe Glück!
Nimmer kommt ihr Wonnestunden
meinem Herzen mehr zurück!
Sieh’, Tamino, diese Tränen,
fließen, Trauter, dir allein!
Fühlst du nicht der Liebe Sehnen,
so wird Ruh’ im Tode sein!”

Ai! Tinc el pressentiment de que l’alegria de l’amor ha desaparegut per sempre. Mai no tornareu al meu cor, hores de delícia! Mira… Tamino, estimat, aquestes llàgrimes corren només per tu. Si no sents els anhels de l’amor, el meu descans serà la mort!

Ens la interpreta la soprano austríaca Genia Kühmeier, una especialista en el paper de Pamina

 

Mozart va ser un nen prodigi.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

La soprano Genia Kühmeier, com Mozart, és de Salzburg.

El seu web és: http://www.geniakuehmeier.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: