MOZART. LES NOCES DE FIGARO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


Wolfgang Amadeus Mozart és un mestre del classicisme, un dels músics més destacats de la història.

La seva obra abraça tots els gèneres musicals de l’època que va viure i assoleix la xifra de més de 600 peces, una gran part de les quals son considerades com obres mestres, ja siguin de música de cambra, simfònica, concertant, per piano, operística o coral, és a dir, un conjunt impressionant.

I una de les seves òperes és Les noces de Figaro, composta l’any 1786.

Es tracta d’una obra bufa que explica la situació de Figaro i Susanna que estan preparant la seva boda. Son servents del Comte d’Almaviva, un aristòcrata sevillà que, desenterrant vells costums, pretén anar-se’n al llit amb Susanna abans de que aquesta consumeixi el matrimoni amb Figaro.

La comtessa Rosinna, l’esposa del comte, s’assabenta de les intencions del seu marit i d’acord amb Susanna ordeixen un pla per enganyar-lo: Susanna donarà cita nocturna al comte però qui trobarà realment aquest serà a la seva esposa Rosinna disfressada de Susanna.

A la peça que escoltem al vídeo, Sull’ aria, Rosinna dicta la nota que ha de servir per fer caure en la trampa al seu marit. La comtessa dicta i qui l’escriu és la serventa, el que vol dir que Susanna és una criada que ha rebut educació doncs sap escriure i llegir, cosa que en aquella època no era gens freqüent en una persona de la seva condició.

“Sull’aria . . .
Che soave zeffiretto . . .
Zeffiretto . . .
Questa sera spirera!
Questa sera spirera . . .
Sotto i pini del boschetto.
Sotto i pini?
Sotto i pini del boschetto . . .
Ei gia il resto capira.
Certo, certo il capira.
Ei gia il resto capira…”

A la brisa, quin suau zèfir… zèfir. Aquesta nit ell sospirarà sota la pineda del bosc. Sota els pins? Sota els pins del bosc. Ell entendrà la resta, esclar que ho entendrà, entendrà la resta…

Així doncs aquesta és una ària interpretada a dues veus soprano femenines que aquí son Mirella Freni (Susanna) i Kiri Te Kanawa (comtessa). Un famós duet que va ser enregistrat per les dues sopranos l’any 1976.

Wolfgang Amadeus Mozart és un dels grans de la història de la música. Aquí el veiem en una imatge de petit.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

La soprano italiana Mirella Freni és de Mòdena, com ho era Pavarotti amb qui va tenir amistat, fins i tot van estudiar junts. Freni, ara ja retirada per raons d’edat, és una cantant admirada per la seva veu i la seva capacitat interpretativa. El seu repertori inclou uns quaranta papers principalment de Verdi, Puccini, Txaikovski i, com veiem en el vídeo, de Mozart.

Per saber més d’ella cliqueu aquí.

De Nova Zelanda és Kiri Te Kanawa, posseïdora de diversos honors, entre ells la de Dame Commander de l’Ordre de l’Imperi Britànic.

Com Freni, també està retirada per qüestions d’edat.

El seu web és: http://www.kiritekanawa.org/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: