MÚSICA CLÀSSICA: AFFETTI DEL COR MIO, DE L’ÒPERA LA CORONACIÓ DE DARI, D’ANTONIO VIVALDI

Antonio Vivaldi va ser un polifacètic venecià a cavall entre els segles XVII i XVIII. A més de ser sacerdot catòlic, va ser compositor de més de 700 obres, de manera que per ell no tot va ser religió.

Aquest compositor del barroc tardà va ser una de les figures més rellevants de la història de la música i un dels fets en el que es reflexa el seu mestratge és que va consolidar el gènere del concert que era el més important a la seva època. Per aquest mateix motiu, és en el concert on es posa especialment de manifest l’originalitat de Vivaldi.

Aquests concerts van ser un model pels demès compositors de tota Europa, influint en l’estil dels seus contemporanis.

Va escriure més de 300 obres per un únic instrument solista (com violí, fagot, oboè, flauta o violoncel) i també va compondre concerts per més d’un instrument solista (son els que anomenem concierti grossi).

Ell entenia que un instrument havia de tenir un paper preponderant en el concert i per ell, aquest instrument va ser preferentment el violí. No és estrany doncs que ell mateix fos un virtuós tocant aquest instrument, sorprenent al públic amb la seva tècnica i per això els concerts que escrivia estaven pensats pel lluïment.

Va conrear l’òpera. Avui parlem d’una que va compondre l’any 1716: La coronació de Darí que no es massa coneguda. L’acció la va centrar a Pèrsia on acabava de morir el seu rei Cir. Hi havia tres homes que pretenien ocupar el tro. Darí, guiat per la noblesa del seu naixement era el favorit del sàtrapa de Pèrsia. Oront, un jove d’aspecte indolent era el favorit de la plebs. Finalment, teniem a Arpago, capità que comptava amb el recolzament de l’exèrcit. Darí se n’adonà de que seria nomenat Sàtrapa aquell que es casés amb Statira, la filla major de Cir i reberia la benedicció de l’Oracle del Sol. Darí aconseguiria atraure la princesa però la filla menor de Cir, Argene es va enamorar secretament de Darí i amor a part, era una noia molt ambiciosa i amb ganes de governar, així que es va dedicar a preparar trampes per la parella sense importar-li que un membre d’aquesta parella fos la seva pròpia germana. L’obra acabarà bé amb la coronació de Darí junt amb Statira, i Argene serà castigada pel seu comportament.

Una de les àries més conegudes de La coronació de Darí és la titulada Affetti del cor mio que canta l’enamorada i perversa Argene. La interpretació corre a càrrec de Delphine Galou, una prestigiosa contralto francesa (contralto és la veu femenina més greu i se la pot situar entre la d’una mezzosoprano i un tenor). Aquesta parisenca va estudiar diverses disciplines a la Sorbona: filosofia (qui ho havia de dir) piano i cant. Va ser considerada com “el descobriment de l’any” de l’Associació francesa per la promoció de artistes joves al 2004.

Antonio Vivaldi, un mestre de la composició i del violí.

Per saber-ne més: http://ca.wikipedia.org/wiki/Antonio_Vivaldi

Delphine Galou té una peculiar veu: baixa, rica i vellutada. La seva notable tècnica vocal combinada amb la seva capacitat dramàtica li han permès interpretar importants papers del repertori barroc.

El seu web és:  http://www.delphinegalou.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: