MUSICA CLÀSSICA: BACH. ERBARME DICH, MEIN GOTT

Johann Sebastian Bach té l’honor de pertànyer a una de les families més prolífiques, musicalment parlant, doncs van donar trenta-cinc artistes entre compositors i intèrprets.

El seu cas concret també és extraordinari doncs el resultat de ser, como era ell, clavecinsta, organista, violinista i compositor, va propiciar per la magnitud de la seva obra, que hagi estat considerat el més important músic barroc.

I parlant del volum de la seva obra, podem dir que el catàleg BWV està compost per 1127 obres (poca cosa…). Com ja s’ha aclarit en aquest bloc en alguna ocasió, les sigles BWV corresponen a Bach-Werke-Verzeichnis, és a dir, Catàleg de les obres de Bach en alemany. Es doncs una abreviatura que numera cada una de les nombroses obres musicals d’aquest compositor.

Avui parlem de l’obra més extensa que va compondre: La Passió segons Sant Mateu, un oratori per veus solistes, doble cor i doble orquestra. I és l’obra més extensa de Bach perquè dura prop de tres hores. Presenta el sofriment i la mort de Crist segons l’evangeli de Sant Mateu i es tracta d’un dels més grans exemples de música sacra.

No tenim costum a La Bellesa de reproduir la integritat d’obres d’aquesta magnitud sinó que el que fem més bé és oferir petites “pastilletes” introductòries. I una d’aquestes pastilletes és l’ària Erbarme dich, mein Gott (Apiada’t de mi, Déu meu), una peça molt íntima.

La interpretació és a càrrec de Delphine Galou, una prestigiosa contralto francesa. Aquesta parisenca té una esplèndida tècnica vocal que combina amb la seva particular veu rica i vellutada. Es especialista en personatges del repertori barroc.

“Erbarme dich, mein Gott,
um meiner Zähren willen!
Schaue hier, Herz und Auge
weint vor dir bitterlich.
Erbarme dich, mein Gott”.

Apiada’t de mi, Déu meu, per les meves llàgrimes! Mira’m aquí, davant teu. El meu cor i els meus ulls ploren amargament. Apiada’t de mi, Déu meu“.

El gran compositor barroc Johann Sebastian Bach.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Delphine Galou és filòsofa però no es guanya la vida amb aquesta rama del coneixement sinó amb la música. Es una de les millors contralto de l’actualitat. A més, és una excel.lent pianista.

El seu web és: http://www.contraltocorner.com/delphine-galou.html

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: