MÚSICA CLÀSSICA: BACH. ERBARME DICH

Johann Sebastian Bach té l’honor de pertànyer a una de les families més prolífiques, musicalment parlant, doncs van donar trenta-cinc artistes entre compositors i intèrprets.

El seu cas concret també és extraordinari doncs el resultat de ser, como era ell, clavecinsta, organista, violinista i compositor, va propiciar per la magnitud de la seva obra, que hagi estat considerat el més important músic barroc.

I parlant del volum de la seva obra, podem dir que el catàleg BWV està compost per 1127 obres (poca cosa…). Com ja s’ha aclarit en aquest bloc en alguna ocasió, les sigles BWV corresponen a Bach-Werke-Verzeichnis, és a dir, Catàleg de les obres de Bach en alemany. Es doncs una abreviatura que numera cada una de les nombroses obres musicals d’aquest compositor.

Avui parlem de l’obra més extensa que va compondre: La Passió segons Sant Mateu,un oratori per veus solistes, doble cor i doble orquestra. I és l’obra més extensa de Bach perquè dura prop de tres hores. Presenta el sofriment i la mort de Crist segons l’evangeli de Sant Mateu i es tracta d’un dels més grans exemples de música sacra.

No tenim costum a La Bellesa de reproduir la integritat d’obres d’aquesta magnitud sinó que el que fem més bé és oferir petites “pastilletes” introductòries. I una d’aquestes pastilletes és l’ària Erbarme dich, mein Gott (Apiada’t de mi, Déu meu), una peça molt íntima.

Encara que és una ària, sovint té interpretacions només instrumentals. Es el cas que veiem en el vídeo en el que el principal protagonisme musical és del violí tocat per Lisa Batiashvili.

Aquesta artista georgiana (de la Georgia de l’exunió soviètica) estava escrit que tocaria algun instrument doncs és filla d’un violinista i d’una pianista. De fet, el seu pare va ser el seu primer mestre quan ella solament tenia quatre anys. Amb només setze va quedar en segon lloc en el prestigiós concurs internacional de violí Jean Sibelius.

Qui l’acompanya en la interpretació és François Leleux, un altre músic que va començar a ser reconegut molt jove: amb divuit anys era el primer oboè de l’Òpera de Paris. Posteriorment va formar part com solista de l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera i de l’Orquestra de Cambra d’Europa. Un detall de la seva vida personal: és el marit de Lisa Batiashvili.

El gran compositor barroc Johann Sebastian Bach.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Batiashvili 2011 - Bild 1

La violinista georgiana Lisa Batiashvili.

El seu web és: http://www.lisabatiashvili.com/home.html

François Leleux és director d’orquestra i un expert en l’oboè.

El seu web és: http://www.francoisleleux.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: