MUSICA CLÀSSICA: BACH. SCHLAFE MEIN LIEBSTER

Johann Sebastian Bach té l’honor de pertànyer a una de les families més prolífiques, musicalment parlant, doncs van donar trenta-cinc artistes entre compositors i intèrprets.

El seu cas concret també és extraordinari doncs el resultat de ser, como era ell, clavecinsta, organista, violinista i compositor, va propiciar per la magnitud de la seva obra, que hagi estat considerat el més important músic barroc.

I parlant del volum de la seva obra, podem dir que el catàleg BWV està compost per 1127 obres (poca cosa…). Com ja s’ha aclarit en aquest bloc en alguna ocasió, les sigles BWV corresponen a Bach-Werke-Verzeichnis, és a dir, Catàleg de les obres de Bach en alemany. Es doncs una abreviatura que numera cada una de les nombroses obres musicals d’aquest compositor.

Amb un catàleg com aquest no podien faltar els oratoris. En va compondre varis però el més popular, extens i complex és el de Nadal (Weihnachtsoratorium és el títol original en alemany) .

Catalogada com l’obra 248 del compositor, va ser escrita per ser interpretada el Nadal del 1734.

Està dividida en sis parts, cada una d’elles per ser cantada en cada un dels principals dies de les festes nadalenques. Habitualment, l’oratori es presenta com un tot o, alternativament, dividit en dos grans parts d’extensió similar (s’ha de tenir en compte que la durada total és d’unes tres hores).

La primera part (pel dia de Nadal) descriu el naixement de Jesús; la segona (pel dia de Sant Esteve) se centra en l’anunci del naixement als pastors; la tercera (pel dia 27) presenta l’adoració dels pastors; la quarta (per Any Nou) descriu la circumcisió i bateig de Jesús; la cinquena (pel primer diumenge del nou any) el viatges dels Reis Mags; i la sisena (per l’Epifania) descriu l’adoració dels mags.

Nosaltres ens fixem en una íntima ària, Schlafe, mein Liebster, inclosa en la segona part (la del dia de Sant Esteve) en la que la verge Maria canta al seu nadó:

“Schlafe, mein Liebster, genieße der Ruh,
Wache nach diesem vor aller Gedeihen!
Labe die Brust,
Empfinde die Lust,
Wo wir unser Herz erfreuen!”

Dorm, amor meu, dorm en pau, i vetlla pel nostre assossec. Sent en el teu pit l’alegria que desborden els nostres cors..“.

Interpreta l’ària Anke Vondung, una excel.lent mezzosoprano alemanya que canta òpera i lieder. Encara que en un oratori els cantants no porten el vestuari que correspondria als personatges que interpreten ni tampoc canten en un escenari decorat en el context en el que teòricament està passant l’acció, Vondung en fa una interpretació molt sentida. Amb un molt lleuger somriure ens transporta a Betlem per cantar l’ària amb el sentiment amb el que ho faria una mare al seu nadó, creant l’atmosfera íntima que es necessita per aquesta peça.

L’orquestra que l’acompanya es la de la Akademie für Alte Musik Berlin dirigida per director neerlandès Peter Dijkstra.

El gran compositor barroc Johann Sebastian Bach.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Anke Vondung, a part de cantant, és també pianista. Guanyadora de diversos premis, aquesta mezzosoprano està especialitzada en obres de compositors com Bizet, Mozart, Richard Strauss, Beethoven o Bach.

Resideix a Drenden i des de fa una dotzena d’anys és membre de l’òpera estatal de la ciutat.

Peter Dijkstra és un jove i ja molt experimentat director.

Ha dirigit el Cor de la Ràdio Bavaresa i és invitat a dirigir altres cors com BBC singers, RIAS Cor de Cambra de Berlin, Collegium Vocale Gent, Cor Nacional Danès, el Filharmònic Cor de Cambra d’Estònia, Cor de la Ràdio de Berlin i el Cor de la Ràdio Neerlandesa. També és director convidat de diverses orquestres com la Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, DSO Berlin, Gävle Symphony Orchestra, l’Orquestra Filharmònica del Japó, l’Orquestra Filharmònica d’Stavanger, l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca, la Filharmònica de Copenhague, la Residentie Orchestra de La Haia, la Simfònica de Bochum, la Filharmònica de Cambra de la Ràdio Neerlandesa…

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: