MUSICA CLÀSSICA: BEETHOVEN. ROMANÇ PER VIOLI I ORQUESTRA Nº 2 EN F MAJOR, OPUS 50

Ludwig van Beethoven és un dels compositors més importants de la història de la música. La seva gran influència no la va exercir només durant els períodes que ell va viure (clàssic i començament del romàntic)  sinó que va continuar molt més enllà de la seva mort.

Se’l considera l’últim representant del classicisme i va aconseguir transcendir la música d’aquell període, influint en diversitat d’obres musicals del segle XIX.

Les simfonies van ser el gènere que el va fer més famós a nivell internacional i molt especialment en obres per piano i música de cambra.

Beethoven pot lluir un catàleg impressionant: trenta-dues sonates per piano, setze quartets del corda, set trios, deu sonates per violí i piano, lieder, una òpera, cinc concerts per piano i orquestra, un per violí i orquestra, dues misses i nou simfonies orquestrals.

Com es veu, les seves composicions abracen diversos gèneres i tot i que, com s’ha dit abans, se’l coneix molt per les seves grans simfonies (en aquest bloc en parlem d’algunes), també va compondre notables peces per música de cambra i per piano.

Avui escoltem el Romanç per violí i orquestra nº 2 en F major, opus 50. La va compondre al 1798 i va ser publicada al 1805. L’interpreta com violí solista el moscovita Shlomo Mintz, un dels músics més importants del món. Quan tenia dos anys, la seva família va emigrar a Israel i allí va començar la seva carrera, presentant-se només amb onze anys amb l’orquestra Filharmònica d’Israel. El seu debut professional el va fer als setze anys amb l’Orquestra Simfònica de Pittsurgh.

En la versió que escoltem d’aquest Romanç, Mintz està acompanyat per la Philharmonia Orchestra dirigida pel venecià Guiseppe Sinopoli, un cas curiós com director doncs era metge, n’havia obtingut el títol universitari, però va decidir dedicar-se a la música, més concretament a la composició i a la direcció orquestral, estudiant en el conservatori venecià, a Darmstadt i a Viena.

El gran compositor de Bonn, Ludwig van Beethoven. Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Shlomo Mintz master classes

Shlomo Mintz, violinista, director d’orquestra i pedagog. Per saber més d’ell cliqueu aquí.

El seu web és: http://www.shlomomintzviolin.com/

De metge a director d’orquestra. Per saber més de Giuseppe Sinopoli cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: