MÚSICA CLÀSSICA: CONCERT D’ARANJUEZ, DE JOAQUIN RODRIGO

Joaquín Rodrigo està considerat com un dels grans compositors espanyols de música. Es un cas molt curiós perquè va nàixer un 22 de novembre (el de 1901) que és el dia de Santa Cecília, la patrona de la música. Tota una premonició.

Aquest home de Sagunt ràpidament va destacar com compositor i músic, tot i que era cec des dels tres anys i amb només vint-i-quatre ja va rebre el seu primer premi, el Nacional de Música per una obra per orquestra: Cinco piezas infantiles.

Sens dubte, la seva obra més cèlebre és el Concert d’Aranjuez per guitarra i orquestra que va compondre entre 1938 i 1939 a París, on es trobava per estar al marge de la guerra civil. L’obra va ser estrenada precisament a la nostra ciutat, al Palau de la Música. Va ser l’any 1940 i des d’aleshores la seva popularitat ha sigut evident fins al punt que s’han fet innombrables gravacions i fins i tot arranjaments per diversos conjunts, sent adaptada també per intèrprets pop.

Va ser la primera obra de Rodrigo escrita per guitarra i orquestra. L’orquestració és única: poques vegades el so de la guitarra es confronta a tota una orquestra. No obstant això, la guitarra mai queda diluïda, sinó que el sol de l’instrument destaca en tot moment. I encara una dada: va ser també el primer concert per guitarra i orquestra de la història de la música.

L’obra està dividida en tres moviments, Allegro con spiritoAdagioAllegro gentile. El segon moviment, l’Adagio, és el més conegut dels tres i és el que podem escoltar al vídeo.

A la guitarra tenim a Francisco Sánchez Gómez, més conegut amb el nom artístic de Paco de Lucía. Aquest guitarrista d’Algecires està especialitzat en música flamenca però té una gran versatilitat, demostrada amb la fusió amb diversos estils. Per exemple, ja al 1973 quan es va donar a conèixer amb el disc Fuente y Cabal, en ell es feia acompanyar per percussionistes, cosa que donava un aire renovador a la música flamenca i l’allunyava del flamenc més clàssic. El 1976 amb el seu disc Almoraima, es va donar a conèixer internacionalment, homenatjant els clàssics, i passant a ser considerat un dels millors autors de flamenc i un dels millors guitarristes de tots els temps.

Una curiositat per acabar. Francisco Sánchez és conegut com Paco de Lucía perquè la seva mare que va influir molt en la vocació del seu fill, era “Doña Lucía”. Per això, al barri d’Algecires on vivíen, el noi era conegut com “Paco, el de Lucía”.

El músic i compositor valencià Joaquín Rodrigo.

Per saber més d’ell: http://ca.wikipedia.org/wiki/Joaqu%C3%ADn_Rodrigo_Vidre

Un dels grans de la guitarra: Paco de Lucía.

El seu web és: http://www.pacodelucia.org/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: