MUSICA CLÀSSICA: Dietrich Buxtehude. Der Herr ist mit mir

Dietrich Buxtehude, organista i compositor barroc, va ser el més important músic alemany del segle XVII.

Bé, no és que fos exactament alemany; de fet va néixer a Helsinborg, una localitat danesa que avui dia pertany a Suècia. El que passa és que la carrera musical la va fer a Alemanya i per aquest motiu se’l considera un músic alemany i ell mateix es va canviar el nom: quan va néixer li van posar el nom de Diderik, que és danès, però ell el va germanitzar a Dietrich.

Les seves obres per orgue formen part del repertori habitual per aquest instrument tant en recitals com en misses.

Durant la major part de la seva vida va ser organista de la Marienkirche (església de santa Maria) de Lübeck a on fins i tot Johann Sebastian Bach es va desplaçar una vegada a peu fent un munt de kilòmetres solament per tenir el plaer d’escoltar-lo tocar.

Com compositor va produir una ampla varietat de peces vocals i instrumentals i el  seu estil va influir en molts altres compositors, com l’esmentat Bach que era un admirador seu.

L’obra de Buxtehude es caracteritza pels seus preludis i aspectes corals així com per la grandiositat musical de les peces per la seva riquesa rítmica i melòdica.

Un exemple de la música que feia la tenim en la peça que podem escoltar al vídeo. Es tracta d’una cantata, la titulada Der Herr ist mit mir amb lletra basada en els salms:

“Der Herr ist mit mir,
darum fürchte ich mich nicht,
was können mir Menschen tun?
Der Herr ist mit mir,
mir zu helfen,
und ich will meine Lust sehen an meinen Feinden”.

El Senyor és amb mi i per això no temo res. Què poden fer-me els homes? El Senyor és amb mi per ajudar-me i veuré al meu desig per sobre dels meus enemics“.

El vídeo té l’encant de que en ell la cantata no és interpretada per ninguna orquestra i cor de fama internacional sinó pel més modest Cor de Sant Josep, de la localitat hongaresa de Wekerle, avui dia un barri més de Budapest. Acompanya al cor l’orquestra de  l’Església de Sant Maties, també de Budapest, dirigida per Gergely Kaposi.

Resultado de imagen

Dietrich Buxtehude era fill d’un organista d’església, Hans Jensen Buxtehude, de qui va heretar uns quants dons musicals.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: