MÚSICA CLÀSSICA: EL BALL DELS ESPERITS BENEÏTS, DE GLUCK

Christoph Willibald Ritter von Gluck, conegut més abreujadament com Gluck va ser un compositor d’òperes del començament del període clàssic.

Després de bastants anys a la cort dels Habsburg a Viena, Gluck va portar a terme una reforma de les pràctiques operístiques que molts intel.lectuals havien estat reclamant durant anys i amb un conjunt de renovadores obres en la dècada de 1760 va trencar els esquemes del que l’òpera havia sigut fins aleshores.

Una d’aquestes obres d’estructura renovada va ser Orfeu i Eurídice. Es podria dir que és la primera de les òperes de la reforma en la qual va intentar substituir els esquemes abstrusos i la música excessivament complexa de l’anomenada òpera seria per formes més simples i no per això menys elegants no només en la part musical sinó també en la part dramàtica.

Aquesta òpera basada en el mite d’Orfeu és la més popular de totes les de Gluck i una de les més influents en la subsegüent òpera alemanya.

Més que en la història, per altra banda ja coneguda del mite, volem aturar-nos en un bell moment musical del segon acte. Es tracta de la segona escena d’aquesta acte que té lloc als Camps Elisis. Aquests camps, també coneguts com Elysium, es referien a l’altra vida encara que separats del regne d’Hades, un lloc reservat als herois i als mortals que havien estat virtuosos.

Es tracta del moviment titulat per aquest motiu El ball dels esperits beneïts que és un bell moment orquestral amb una part dedicada a un solo per la flauta.

La interpretació es de la Dresden Philharmonic dirigida per Herbert Kegel. El flautista és Helmut Rucker.

Aquesta música, al vídeo recolzada per boniques imatges dels camps pròxims a Londres, ens ofereixen un moment pel relax.

Para saber más de Gluck: http://es.wikipedia.org/wiki/Christoph_Willibald_Gluck

Christoph Willibald Ritter von Gluck.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: