MÚSICA CLÀSSICA: FANTASIA CARMEN, DE PABLO SARASATE

El navarrès Martín Melitón Pablo de Sarasate y Navascues, conegut simplement com Pablo Sarasate és un dels violinistes més importants de la música espanyola.

Era fill d’un músic militar i com que ja es veia que era un nen precoç, els seus pares van fer que anés a classes de violí des de ben petit, tant, que va debutar amb només set anys.

Quan tenia tretze va obtenir el Premi de Violí del Conservatori de París i només dos anys després comença la seva carrera com concertista que el portarà per Europa i Amèrica.

Pels diaris d’quella segona meitat del segle XIX sabem que va obtenir en gran èxit en els seus concerts i que va ser posseidor de dos Stradivarius, un d’ells regalat per la reina d’Espanya Isabel II. 

Per fer-se una idea de quina era la seva fama internacional, es pot explicar que Arthur Conan Doyle el cita a la seva obra “La liga de los pelirrojos” fent que el seu protagonista, Sherlock Holmes, posposi les seves investigacions perquè volia anar a veure una actuació d’en Sarasate (recordem que Holmes era aficionat al violí).

Un element important per calibrar quin era el nivell del músic navarrès és la dificultat tècnica de les peces que componia perquè obviament el primer en interpretar-les era ell.

Les seves obres tenen forta presència de folcklore espanyol.

La Fantasía Carmen no és una excepció encara que en aquest cas es tracti d’una versió que va fer de temes de l’òpera Carmen de George Bizet.

Aquesta fantasia per violí conté una adaptació de l’aragonesa, habanera, un interludi, la seguidilla i la dansa de gitanos.

La interpretació del violí corre a càrrec d’Anne-Sophie Mutter, una prestigiosa violinista alemanya que ha rebut nombrosos premis i ha actuat amb les orquestres mundials més importants.

Mutter pertany a aquells músics que, com Sarasate, van ser nens prodigi. En el seu cas, amb només cinc anys ja tocava el piano i, atenció, amb només catorze anys va ser convidada pel director Herbert von Karajan per tocar (ja el violí, no el piano) amb l’Orquestra Filharmònica de Berlín al Festival de Salzburg.

No cal dir que amb un currículum tan prematur, a Anne-Sophie Mutter li han plogut contractes per interpretar el violí, ja sigui com solista o com a músic de cambra.

Unes dades més sobre ella: amb només quinze anys va ser nomenada Artista de l’Any, i al 1985, amb vint-i-dos, ja era membre honorífica de la Royal Academy of Music de Londres.

Al vídeo, Mutter és acompanyada per la Tanglewood Youth Orchestra dirigida pel letó Andris Nelsons, músic que va començar com trompetista i ha acabat sent un reputat director d’orquestra.

No cal dir que l’actuació d’Anne-Sophie Mutter és absolutament formidable.

Pablo Sarasate, va ser un nen prodigi i un gran violinista i compositor.

Per saber-ne més: http://es.wikipedia.org/wiki/Pablo_Sarasate

Anne-Sophie Mutter també va ser una nena prodigi. Ha creat una fundació a través de la qual dona suport als joves que volen obrir-se un camí en el món de música clàssica.

El seu web és: http://www.anne-sophie-mutter.de/index.php?L=1

Andris Nelsons és un músic de Riga que ha aconseguit bona fama com director d’0rquestra. Titular de la Simfònica de la Ciutat de Birmingham, ha estat guardonat amb diversos premis.

El seu web és: http://www.andrisnelsons.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: