MÚSICA CLÀSSICA: JOHANN STRAUSS, FILL. WIENER BLUT

Johann Strauss, fill, va ser una màquina de compondre: operetes, ballet, vals, polques, marxes… Aquesta dada ja ho diu tot: només de valsos en va compondre quatre-cents.

No és per casualitat que sent la familia Strauss una fàbrica de músics, Johann II fos el més famós de tots.

Va ser qui va revolucionar el vals, el va elevar des d’una categoria de dança gairebé camperola a una d’entreteniment per la mateixa cort reial.

A la primavera del 1899, quan ja tenia setanta-quatre anys, Strauss va ser invitat a escriure una opereta nova pel Carltheater de Viena. Finalment, el que es va fer és un popurrí de velles composicions que el músic havia escrit al llarg de la seva carrera. I l’última peça, una molt coneguda melodia que tanca l’opereta, és la que que podem escoltar al vídeo. El seu nom és Wiener blut (sang vienesa, en el sentit d’esperit vienès).

Strauss no va arribar a veure l’estrena de l’opereta perquè moriria aquella mateixa primavera mentre que l’obra es va estrenar a la tardor, quatre mesos després de la seva mort.

La interpretació que veiem és a càrrec de l’orquestra Filharmònica de Viena dirigida per Franz Welser-Möst. Com podrem observar, la peça no és interpretada en ninguna sala de concerts sinó en l’atractiu recinte dels esplèndids jardins barrocs del palau de Schönbrunn de la capital autríaca.

Aquest era Johann Strauss II, un històric de la música vienesa. Va compondre uns quatre-cents vals.

Per saber més d’ell: http://es.wikipedia.org/wiki/Johann_Strauss_(hijo)

Franz Welser-Möst és un relativament jove compositor austríac, de fama internacional doncs a més de ser el director musical de l’Òpera Estatal de Viena ho és també de l’Orquestra de Cleveland (Estats Units). Ha dirigit més d’una vegada la Filharmònica de Viena en el popularíssim concert d’Any Nou.

Per saber més d’ell: http://es.wikipedia.org/wiki/Franz_Welser-M%C3%B6st

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: