MUSICA CLASSICA: JULES MASSENET. WERTHER

– O – O – O –

 

 

El compositor francès Jules Massenet va ser molt popular entre finals dels segle XIX i començament del XX per les seves òperes.

I això que, en principi, no semblava que Massenet s’hagués de dedicar a la composició doncs era fill d’un fabricant de persianes, però les seves qualitats musicals van ser ràpidament evidents.

Així, amb només disset anys ja havia guanyat un primer premi de piano i quatre anys després, amb vint-i-un, va guanyar el Grand Prix de Roma.

Va compondre diverses òperes, algunes molt famoses com la que avui comentem: Werther.

La història es basa en la novel.la epistolar Els patiments del jove Werther, de Goethe, i Massenet va estar uns anys per donar-li la forma definitiva fins que la va poder estrenar el 1892 a Viena, curiosament no a París perquè allí no es va considerar que fos una obra d’interès. Des d’Austria l’èxit va seguir a d’altres països europeus fins que va arribar també a França de rebot.

Avui dia aquesta òpera està considerada com l’obra mestra de Massenet i és una de les històries d’amor més intenses que s’han fet mai en aquesta disciplina artística, a més, conté un dels papers més importants per un tenor.

Narra l’amor impossible que Werther, un poeta, sent per Charlotte, una noia que fa de mare dels seus germans en haver mort la seva. L’amor és impossible perquè la mare difunta havia fet prometre a Charlotte que es casaria amb Albert, un bon home que semblava en aquell moment que havia de ser el marit ideal.

Werther declara el seu amor a Charlotte però aquesta, amb molts dubtes, vol ser fidel a la promesa que havia fet a la mare. Fins i tot l’invita a marxar-se un temps a una altra ciutat pensant que la distància faria bé al poeta (o, potser als dos, doncs ella ja s’havia casat amb Albert). Werther li fa cas i marxa, més pel fet de sentir-se refusat que no pas perquè considerés que la separació havia de ser beneficiosa. I és precisament aquesta distància la que fa veure a Charlotte que és a ell i no al seu marit a qui estima.

Al cap d’uns mesos, per Nadal, Werther torna i es presenta davant d’ella per sorpresa. Li llegeix una trista poesia que reflecteix el que sent i en llegir-la s’adona de què ella l’estima. Es la famosa ària Pourquoi me réveiller?

Per què despertar-me, o, vent de primavera? Per què despertar-me? Sobre el meu front sento les teves carícies i, no obstant, molt a prop està el temps de les tempestes i de les tristeses. Per què despertar-me, o, vent de primavera? Demà a la vall arribarà un viatger recordant la meva gloria primera i els seus ulls en va buscaran el meu esplendor, ja no trobaran més que dol i misèria. Ai! Per què despertar-me, o, vent de primavera?“.

El cert és que a contracor Charlotte romandrà fidel al jurament encara que això traeix els seus veritables sentiments.

Un amor impossible en plena època romàntica com era aquella, només pot conduir a un final tràgic. Werther no serà l’excepció.

Al vídeo, qui canta l’ària és Jonas Kaufmann. Aquest cantant de Munic és un dels tenors de moda gràcies a la seva impecable tècnica i la capacitat de matisació de la seva veu.

Té una àmplia experiència en papers del repertori de compositors com Wagner i Mozart, i també d’italians com Verdi.

La noia que viem fent el paper de Charlotte -encara que en aquesta ària no intervé cantant- és la mezzo-soprano francesa Sophie Koch.

Als catorze anys Jules Massenet ja era un molt bon pianista.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Resultat d'imatges de jonas kaufmann

 

Jonas Kaufmann, un dels tenors més sol.licitats del moment, ha hagut de suspendre els recitals que tenia previst donar darrerament per problemes de gola.

Esperem poder-lo veure i escoltar-lo en plena forma quan vingui al mes de març del pròxim any per protagonitzar l’òpera Andrea Chénier al Liceu.

El seu web és: http://www.jonas-kaufmann.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: