MUSICA CLÀSSICA: MOZART. Exsultate, jubilate, K 165

Wolfgang Amadeus Mozart és un mestre del classicisme, un dels músics més destacats de la història.

La seva obra abraça tots els gèneres musicals de l’època que va viure i assoleix la xifra de més de 600 peces, una gran part de les quals son considerades com obres mestres, ja siguin de música de cambra, simfònica, concertant, per piano, operística o coral, és a dir, un conjunt impressionant. No és d’estranyar doncs que el músic de Salzburg sigui un dels que més peces aporten a aquest bloc.

Avui ens fixem en un motet que és dels més representats. Es tracta de l’Exsultate, jubilate, K 165.

Aquest motet de caire religiós el va comprendre durant una estada a Milà durant la producció de l’òpera Lucio Silla. El va escriure perquè fos interpretat pel castrato Venanzio Rauzzini que havia estat precisament cantant a Lucio Silla l’any anterior.

Ja al final de l’estada a Milà, el 1773 el va acabar de compondre pel seu cantant al qual admirava la seva excel.lència tècnica. Aquell mateix any Rauzzini el va interpretar.

Avui dia el motet ja no és, òbviament, cantat per castrati sinó per sopranos. I la que veiem en el vídeo és la russa Julia Lezhneva, una de les veus joves que més està destacant aquests últims anys. A més, està especialitzada en peces dels segles XVIII i XIX.

Lezhneva va destacar aviat. Als dotze anys va començar a participar en competicions vocals i festivals, i va guanyar premis com la Competició per Joves Veus al 2006 (tenia disset anys) i la Competició per Joves Cantants d’Òpera l’any següent -en el jurat hi havia noms de tant pes com Teresa Berganza o Eva Marton-.

El motet es refereix a l’alegria causada pel naixement de Jesús:

“Exsultate, jubilate,
o vos animae beatae,
dulcia cantica canendo,
cantui vestro respondendo,
psallant aethera cum me”.

Alegra’t i que ressoni amb alegria, oh, ànimes beneïdes que canteu dolces cançons en resposta al teu cant: que els cels continuïn cantant amb mi!

Mozart va ser un mestre del classicisme. Per saber més d’ell cliqueu aquí.

La soprano rusa Lezhneva en Torroella.

Julia Lezhneva ho tenia molt clar: als onze anys ja sabia que seria cantant, i ara és una de les noves veus a tenir en compte. Té un repertori amplíssim que va del Barroc al Romanticisme i que compren obres de Vivaldi, Broschi, Bach, Haendel, Hasse, Porpora, Mozart, Rossini, Bellini, Donizetti, Massenet, Charpentier, Rimsky-Korsakov, Gretxaninov, Fauré, Shubert, Prokofiev… Un currículum impressionant per la seva joventut.

El seu web és http://www.julialezhneva.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: