MÚSICA CLÀSSICA: MOZART. LA FLAUTA MÀGICA

http://www.youtube.com/watch?v=8TYoKoWAnNE

Natalie Dessay és en aquests moments la soprano francesa de més renom internacional.

De jove, volia ser ballarina, va tenir també uns anys que es va plantejar ser actriu però, finalment, va descobrir que estava millor dotada pel cant.

Com curiositat sobre les vocacions de Dessay, s’ha d’aclarir que el seu nom real és Nathalie i es va treure la h en honor de Natalie Wood en l’època que volia ser actriu.

Quan ja era una consagrada cantant operística, a finals dels anys noranta va realitzar la seva primera interpretació de la Reina de la Nit de La Flauta Màgica al festival d’Aix-en-Provence. No li va fer massa gràcia interpretar-lo perquè no li agradava fer papers de dolenta i va dir que la sèrie d’interpretacions al festival serien les úniques que en faria. Però les seves actuacions van anar tant bé que el va continuar interpretant durant anys fins que amb l’entrada del nou segle va tenir problemes vocals (va passar dues vegades pel quiròfan) i va deixar d’interpretar papers que requerien notes molt altes per centrar-se en rolls de repertoris més lírics.

Al vídeo podem veure i escoltar una de les seves representacions de la mozartiana  La Flauta Màgica quan Dessay encara no tenia els problemes amb les cordes vocals que se li van presentar posteriorment. Tot i que l’ària es coneguda popularment com la de La Reina de la Nit, en realitat es diu Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen (La fúria de l’infern bull en el meu cor) i és una de les més famoses de l’Opera.

Està inclosa en el segon acte i representa un atac d’ira venjativa de la cruel Reina de la Nit, que ha sabut que el sacerdot Sarastre s’ha posat en contra seva. La reina posa un ganivet a la mà de la seva filla Pamina perquè sigui aquesta la que assassini al sacerdot i l’amenaça dient-li que si no ho fa li enviarà una maledicció:

“Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen,
Tod und Verzweiflung flammet um mich her!
Fühlt nicht durch dich Sarastro
Todesschmerzen,
So bist du meine Tochter nimmermehr.
Verstossen sei auf ewig,
Verlassen sei auf ewig,
Zertrümmert sei’n auf ewig
Alle Bande der Natur
Wenn nicht durch dich!
Sarastro wird erblassen!
Hört, Rachegötter,
Hört der Mutter Schwur!”

La fúria de l’infern bull en el meu cor. La mort i la desesperació cremen en mi! Si Sarastre no sent a través de tu el dolor de la mort ya no seràs filla meva mai més. Repudiada siguis per sempre, abandonada siguis per sempre. Que es destueixin per sempre tots els teus vincles amb la natura si no aconsegueixes que Sarastre empal.ladeixi! Escolteu deus de la fúria! Escolteu el jurament d’una mare!

El gran mestre de Salzburg, Wolfgang Amadeus Mozart.

Per saber més d’ell: http://es.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Amadeus_Mozart

Natalie Dessay, una de les grans de la lírica actual.

La seva pàgina web és: http://www.natalie-dessay.com/?lg=en

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: