MUSICA CLÀSSICA: VERDI. LA TRAVIATA

Giuseppe Verdi va ser el més important compositor italià d’òpera de tots el temps.

Una de les seves obres més populars va ser La Traviata (L’extraviada) que està basada en la novel.la d’Alexandre Dumas, fill, La dama de les camèlies. Es cuiriós que l’estena a l’any 1853 no va ser massa exitosa, però afortunament el públic va acabar fent cas a aquesta obra.

Amb La Traviata, Verdi va aconseguir un estil madur, amb major profunditat en la descripció dels personatges.

Aquesta és una obra atípica dins la producció del compositor italià pel seu caràcter realista, es tracta d’un drama sicològic de caràcter intimista.

L’eix dramàtic es focalitza en la protagonista, Violeta Valery, a diferencia de la novel.la d’en Dumas que es centrava més en el seu amant Alfredo Germont.

Violeta és una famosa cortesana de luxe que coneix en una festa a Alfredo, un jove noble que s’ha enamorat d’ella. Alfredo li declara el seu amor però ella el refusa encara que hi ha alguna cosa en el noi que li ha arribat al cor.

Violeta analitza la situació i finalment decideix que ha de ser lliure per poder viure la vida com a ella li agrada. Es la famosa ària Sempre libera que escoltem al vídeo:

“Sempre libera degg’io
Folleggiar di gioia in gioia,
Vò che scorra il viver mio
Pei sentieri del piacer,
Nasca il giorno, o il giorno muoia,
Sempre lieta nè ritrovi
A diletti sempre nuovi
Dee volare il mio pensier.”

Sempre lliure he de ser per gaudir de festa en festa. Vull que la meva vida passi sempre pels camins del plaer. Neixi o mori el dia, he de viure sempre en els llocs on hi ha plaer buscant noves alegries“.

Qui ens interpreta l’ària és la soprano de Pennsylvania (però de pares italians)  Anna Moffo, molt famosa especialment durant els anys seixanta.

Giuseppe Verdi va ser el més important compositor italià d’òpera de tots el temps. Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Es curiós el cas d’Anna Moffo: volia ser monja (no és broma) i va acabar sent una important soprano i molt popular presentadora de televisió

Per saber més d’ella cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: