MUSICA CLÀSSICA: VERDI. MACHBETH

Giuseppe Verdi va ser el més important compositor italià d’òpera de tots el temps.

La seva fama depassava l’àmbit cultural purament italià per estendre’s per tot el continent.

Una de les seves òperes més famoses és Macbeth, estrenada l’any 1847. La història està basada en la tragèdia homònima de William Shakespeare.

Va ser la desena òpera del compositor italià i la primera de les obres de Shakespeare que va adaptar per l’escena operística.

Al començament de l’òpera, un grup de bruixes vaticinen davant de Macbeth, que en aquell moment és general de l’exèrcit del rei, que ell mateix arribarà a ocupar el tron. Però també diuen que Banquo, un altre general, serà el fundador d’una dinastia de futurs reis.

Macbeth envia una carta a la seva exposa explicant-li aquest fet i li diu que “amagui en el seu cor aquest secret”. Lady Macbeth la llegeix atentament i com que és una dona amb una ambició que no té límits, es planteja ajudar el seu marit a obtenir el tron fent el que calgui fer.

Al vídeo veiem primer a Lady Macbeth amb la carta a la mà, i després de rumiar-ho uns segons, ens recita el que el seu marit li ha escrit, i a continuació canta l’ària  Nel dì della vittoria… Vieni t’affretta:

"Ambizioso spirto
Tu sei Macbetto...
Alla grandezza aneli,
ma sarai tu malvagio?
Pien di misfatti è il calle
della potenza, e mal per lui che il piede
dubbitoso vi pone, e retrocede!
Vieni! T'affretta! Accendere
ti vo' quel freddo core!
L'audace impresa a compiere
io ti darò valore;
di Scozia a te promettono
le profetesse il trono...
Che tardi? Accetta il dono,
ascendivi a regnar".

Ets un esperit ambiciós, Macbeth… anheles la gradesa, però seràs prou malvat? Ple de crims està el camí que condueix fins al poder i pobre del que avança amb peu dubtós i retrocedeix! Vine! Afanya’t! Vull encendre el teu fred cor! El donaré valor per complir l’audaç empresa. Les profetesses et va prometre el tron d’Escòcia… A què esperes? Accepta el regal i posa’t a regnar“.

A partir d’aquell moment, Macbeth, ajudat per la seva esposa, cometrà tots els crims que calguin per assolir i mantenir el poder.

Interpreta l’ària Anna Netrebko, cantant russa que és una de les sopranos líriques més importants de l’actualitat. En l’ària, Netrebko fa gala de les seves grans qualitats tècniques

Giuseppe Verdi va ser el més important compositor italià d’òpera de tots el temps. Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Resultado de imagen de anna netrebko imagenes

La cantant russa (encara que des del 2006 amb ciutadania austríaca) Anna Netrebko és una de les sopranos líriques més importants de la actualitat. Té un timbre i flexibilitat vocal que la capaciten per interpretar repertori tant belcantista com romàntic. Es doncs una dona dotada d’una gran ductilitat musical.

El seu web és: http://www.annanetrebko.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: