MÚSICA CLÀSSICA: VIVALDI. CONCERTO PER FLAUTA EN G MENOR “LA NOTTE”, ALLEGRO

Antonio Vivaldi va ser un polifacètic venecià a cavall entre els segles XVII i XVIII. A més de ser sacerdot catòlic, va ser compositor de més de 700 obres, de manera que per ell no tot va ser religió.

Aquest compositor del barroc tardà va ser una de les figures més rellevants de la història de la música i un dels fets en el que es reflexa el seu mestratge és que va consolidar el gènere del concert que era el més important a la seva època. Per aquest mateix motiu, és en el concert on es posa especialment de manifest l’originalitat de Vivaldi.

Aquests concerts van ser un model pels demès compositors de tota Europa, influint en l’estil dels seus contemporanis.

Va escriure més de 300 obres per un únic instrument solista (com violí, fagot, oboè, flauta o violoncel) i també va compondre concerts per més d’un instrument solista (son els que anomenem concierti grossi).

Ell entenia que un instrument havia de tenir un paper preponderant en el concert i per ell, aquest instrument va ser preferentment el violí. No és estrany doncs que ell mateix fos un virtuós tocant aquest instrument, sorprenent al públic amb la seva tècnica i per això els concerts que escrivia estaven pensats pel lluïment.

En el cas que comentem aviu, l’instrument solista és la flauta.

Es tracta del Concerto en G Menor, conegut com “La notte” (La nit) que va compondre l’any 1731. El nom de La notte li va posar perquè tractava de representar musicalment sensacions relacionades amb aquest moment del dia. No obstant, el que he escollit d’aquesta obra és l’allegro que per la seva musicalitat és possiblement el moviment menys nocturn de l’obra, però que és molt representatiu de la música vivaldiana.

La interpretació corre a càrrec de l’afamat flautista hongarès Zoltán Gyöngyössy que va perdre la vida fa un parell d’anys en un accident de cotxe. L’acompanya l’orquestra Budapest Strings dirigida pel també hongarès Bela Banfalvi

El gran compositor italià Antonio Vivaldi.

Per saber més de Vivaldi: http://ca.wikipedia.org/wiki/Antonio_Vivaldi

El músic hongarès Zoltán Gyöngyössy, un virtuós de la flauta.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: