MÚSICA CLÀSSICA: VIVALDI. LA TEMPESTA DEL MAR

Antonio Vivaldi va ser un polifacètic venecià a cavall entre els segles XVII i XVIII. A més de ser sacerdot catòlic, va ser compositor de més de 700 obres, de manera que per ell no tot va ser religió.

Aquest compositor del barroc tardà va ser una de les figures més rellevants de la història de la música i un dels fets en el que es reflexa el seu mestratge és que va consolidar el gènere del concert que era el més important a la seva època. Per aquest mateix motiu, és en el concert on es posa especialment de manifest l’originalitat de Vivaldi.

Aquests concerts van ser un model pels demès compositors de tota Europa, influint en l’estil dels seus contemporanis.

Va escriure més de 300 obres per un únic instrument solista (com violí, fagot, oboè, flauta o violoncel) i també va compondre concerts per més d’un instrument solista (son els que anomenem concierti grossi).

Ell entenia que un instrument havia de tenir un paper preponderant en el concert i per ell, aquest instrument va ser preferentment el violí. No és estrany doncs que ell mateix fos un virtuós tocant aquest instrument, sorprenent al públic amb la seva tècnica i per això els concerts que escrivia estaven pensats pel lluïment.

En el cas que comentem avui, l’instrument solista és precisament el violí.

Es tracta de l’obra coneguda com La tempesta del mar. Té un inici amb l’orquestra molt agitada, por donar forma musical a la tempesta, i a continuació apareix el gran protagonista: el violí. El tema representa la pluja torrencial que donarà pas després d’uns minuts a una secció intermèdia que transmet la sensació de serenor inquieta, és com si estiguéssim en l’ull de la tempesta abans de que aquesta es calmi. I després, Vivaldi ens ofereix una sèrie de canvis d’atmosfera que preludien el final de l’obra.

Per la forma de representar musicalment la natura o els seus fenomens, aquesta obra està en la línia de Les quatres estacions.

El gran compositor italià Antonio Vivaldi amb el seu inseparable violí.

Per saber més d’ell: http://ca.wikipedia.org/wiki/Antonio_Vivaldi

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: