MUSICA CLÀSSICA: VIVALDI. PICCOLO CONCERTO EN C MAJOR, RV 443

http://www.youtube.com/watch?v=9Y14Z3aEhQE

Antonio Vivaldi va ser un polifacètic venecià a cavall entre els segles XVII i XVIII. A més de ser sacerdot catòlic, va ser compositor de més de 700 obres, de manera que per ell no tot va ser religió.

Aquest compositor del barroc tardà va ser una de les figures més rellevants de la història de la música i un dels fets en el que es reflexa el seu mestratge és que va consolidar el gènere del concert que era el més important a la seva època. Per aquest mateix motiu, és en el concert on es posa especialment de manifest l’originalitat de Vivaldi.

Aquests concerts van ser un model pels demès compositors de tota Europa, influint en l’estil dels seus contemporanis.

Va escriure més de 300 obres per un únic instrument solista (com violí, fagot, oboè, flauta o violoncel) i també va compondre concerts per més d’un instrument solista (son els que anomenem concierti grossi).

Ell entenia que un instrument havia de tenir un paper preponderant en el concert i per ell, aquest instrument va ser preferentment el violí. No és estrany doncs que ell mateix fos un virtuós tocant aquest instrument, sorprenent al públic amb la seva tècnica i per això els concerts que escrivia estaven pensats pel lluïment.

Però ja s’ha dit que el violí no va ser l’únic instrument en el que va pensar per aquest lluïment. Un altre va ser la flauta.

Com exemple, podem escoltar el Piccolo concerto en C Major, RV 443. La peça està estructurada en 3 moviments, molt ben definits en el vídeo: Allegro, Largo i Allegro molto.

Destaca el segon moviment, el Largo, perquè és totalment diferent als altres dos permetent a l’interpret la possibilitat d’explorar el so de la flauta lentament i amb bellesa.

Aquest instrument a Espanya és també conegut com flauta dolça i a Anglaterra com recorder. Un artista dels que millor el sap interpretar és el músic milanès Giovanni Antonini, considerat com un dels grans mestres dels instruments italians d’aquell període, que ha tingut l’ocasió de tocar acompanyant importants noms del món de la música. A més, és el fundador d’Il Giardino Armonico, grup amb el que el veiem tocar en el vídeo. Antonini ha contribuït a la investigació de la música antiga i especialment a la revitalització del repertori.

Antonio Vivaldi, un mestre de la composició i del violí.

Per saber-ne més cliqueu aqui.

Giovanni Antonini (c) Giovanni Antonini

Giovanni Antonini, director, músic i fundador d’Il Giardino Armonico.

El seu web és: http://www.ilgiardinoarmonico.com/giovanni-antonini/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: