MÚSICA ROCK: BRONSKI BEAT. SMALLTOWN BOY

Uns dels trios més populars de la música britànica del anys vuitanta van ser els Bronski Beat.

La seva música new wave i synthpop es caracteritzava per la particular veu de contratenor del seu cantant Jimmy Somerville.

El grup es va crear l’any 1983 i estava format per Steve Bronski (el seu nou real era Steven Forrest), Larry Steinbachek (de nom real Lawrence Cole) i l’esmentat Jimmy Somerville qui acabaria sent el membre més conegut i més endavant faria carrera en solitari.

Vàries de les lletres de les seves cançons parlaven de temes relacionats amb la problemàtica gay (els tres components del grup eren homosexuals) i una de les seves cançons més populars Smalltown boy, amb la que van fer el salta definitiu i ràpid a la fama, era una d’elles. Dic que va ser ràpid perquè era l’any 1984, és a dir, l’any següent a la constitució del grup.

La cançó tracta d’un jove de l’àmbit rural que es abandonat per la seva família quan els declara que és gay. El single va ser un gran èxit que va arribar al número 3 al Regne Unit.

En el vídeo que va acompanyar la cançó veiem a Jimmy Somerville tractant de fer amics en una piscina quan és atacat per una banda d’homòfobs; posteriorment la policia l’acompanya a casa i la seva pròpia família l’expulsa.

La lletra fa referència a les situacions de rebuig que l’homosexualitat els comporta:

“You leave in the morning
With everything you own
In a little black case
Alone on a platform
The wind and the rain
On a sad and lonely face

Mother will never understand
Why you had to leave
But the answers you seek
Will never be found at home
The love that you need
Will never be found at home

Run away, turn away, run away, turn away, run away.
Run away, turn away, run away, turn away, run away.

Pushed around and kicked around
Always a lonely boy
You were the one
That they’d talk about around town
As they put you down

And as hard as they would try
They’d hurt to make you cry
But you never cried to them
Just to your soul
No you never cried to them
Just to your soul

Run away, turn away, run away, turn away, run away.
Run away, turn away, run away, turn away, run away.

Cry , boy, cry…

You leave in the morning
With everything you own
In a little black case
Alone on a platform
The wind and the rain
On a sad and lonely face

Run away, turn away, run away, turn away, run away.
Run away, turn away, run away, turn away, run away”.

“Vas marxar al matí amb tot el que tenies en una petita maleta negra. Sol en una andana i el vent i la pluja sobre una trista i solitària cara. La mare mai no entendrà per què vas haver d’anar-te’n però les repostes que buscaves mai no les trobaràs a casa, l’amor que necessites mai no el trobaràs a casa. Fuig, aparta’t, fuig, aparta’t, fuig. A tot arreu empentat i maltractat, eres aquell del que parlaven a la ciutat i et penjaven etiquetes. I quan més ho intentaven, et ferien fins a fer-te plorar. Però mai no vas plorar per ells, només per la teva ànima. Fuig, aparta’t, fuig, aparta’t, fuig. Plora, noi, plora. Vas marxar al matí amb tot el que tenies en una petita maleta negra. Sol en una andana i el vent i la pluja sobre una trista i solitària cara. Fuig, aparta’t, fuig, aparta’t, fuig.”

Imagen de Bronski Beat

Els Bronski Beat.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: