MÚSIQUES DE L’ANTIGUITAT AL CAIXAFORUM

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Rochegrosse. Ballarina algeriana.

Cantant cec tocant l’arpa davant el déu Ra. 1000 aC. Egipte.

Arpa triangular. 1000 aC. Egipte.

Citarista pintat en una àmfora. 480 aC. Grècia.

Arpista. 2000 aC. Iraq.

 Sarcòfag de la Dama de Madja contenint instruments musicals. 1000 aC. Egipte.

Weber. El despertar de Psique pels efectes de la música.

 

Durant aquestes setmanes, el CaixaForum de Barcelona ens invita a fer un viatge per la música de l’antiguitat, música que ens revelarà el seu paper com legitimadora del poder, com complement d’allò sagrat i com font, en aquells temps, d’efectes màgics més enllà del pur plaer estètic d’escoltar.

Es tot un trajecte per un llarg període històric que també va veure el naixement del músic professional i d’una indústria instrumental que es va difondre per tot el Mediterrani, des del Pròxim Orient fins a la Gàl·lia.

CaixaForum exhibeix prop de 400 obres de gran varietat, algunes de les quals no s’han mostrat mai al públic fins ara per la seva fragilitat. Son peces que procedeixen de les col·leccions del Louvre i d’una vintena d’institucions internacionals, com ara el Museu Arqueològic Nacional d’Atenes o el Metropolitan Museum de Nova York. El conjunt ens permet sentir -perquè aquesta és una exposició per escoltar, no solament per veure- i comprendre un paisatge sonor de més de tres mil anys d’història.

Una època clau per arribar al nostre punt de coneixement va ser el Renaixement perquè amb la seva perspectiva humanista, va facilitar el redescobriment de la música grega i romana. I molts anys després, les campanyes egípcies de Napoleó van permetre descobrir la música de l’Egipte faraònic, que es va convertir ràpidament en una font de màxim interès en un moment en què la història de la música s’estava convertint en una disciplina de ple dret. El segle XIX va marcar l’inici de l’arqueologia musical, fet que va empènyer cap enrere els orígens de la música en més de tres mil anys.

Lògicament, és aquest un viatge limitat: imagineu que dintre de tres mil anys només quedés dels nostres temps algunes partitures de Beethoven i uns pocs instruments. Qui volgués fer-ne aleshores una anàlisi musical es trobaria limitat a aquestes troballes. Es justament el que ens passa ara en relació a l’Antiguitat, però en qualsevol cas, el que ens mostra CaixaForum és prou ric en informació com per valdre la pena la visita.

Podem veure l’exposició fins al 6 de maig.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: