NATASHA BROWN. REUNIÓ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

La protagonista i narradora de la novel·la titulada Reunió, és una dona negra britànica que abans d’anar a una festa, decideix repassar la seva vida.

Es una triomfadora, ho ha fet tot bé: té un bon treball en el sector financer i l’acaben de promocionar; a més, té un promès de família de diners. Són els pares d’ell els que han preparat la festa en una casa al camp anglès. No obstant, en aquesta existència teòricament perfecta, hi ha alguna ombra, i en passar revista a la seva existència, aquesta jove d’èxit, aparentment ben integrada en la classista societat anglesa, es replanteja moltes coses i es disposa a prendre una decisió que ho canviarà tot.

Reunió és l’opera prima de Natasha Brown, qui com la protagonista, és una dona anglesa negra que es guanya bé la vida. Aquesta escriptora debutant ha construït un personatge femení replet de matisos al que capta en un moment decisiu i li dona una veu visceral amb la que la protagonista monologa tractant de conferir sentit a la seva vida.

El personatge és descendent de jamaicans que van emigrar a la Gran Bretanya i no van tenir les mateixes oportunitats que ella. El seu nuvi, blanc i de classe alta, pot permetre’s perdre el temps en la política perquè com que els seus pares acumulen tant capital social i cultural, els fills podrien ser periodistes, escriptors o allò que volguessin. Però no és el cas d’ella, així que cada dia ha d’anar a la City amb un abric car per dedicar-se a les finances durant jornades de treball inacabables, i a última hora de la tarda torna al seu àtic que s’ha pagat ella mateixa en un barri de Londres amb projecció.

Però el llibre no és solament una indagació sobre una societat suposadament oberta i multiracial però en la que encara continua present el fantasma del colonialisme, sinó també una ferotge crítica -amb sentit irònic- de les absurditats de la vida contemporània.

Es dona la circumstància, certament no casual, de que l’escriptora Natasha Brown va estar treballant durant deu anys en una societat financera de la City de Londres, de manera que sap de què parla. Però tot i que autora i protagonista comparteixen experiència en el món financer i les dues són dones de color, Brown no parla, deliberadament, d’ella.

Sobre els personatges, s’estima més optar per donar-los solament unes pinzellades perquè siguin més oberts per als lectors, que tinguis més força evocadora.

En quant a la narració, cada paraula està mesurada i cada detall meticulosament perfilat. Utilitza un llenguatge elegant però devastador, donant a la narradora una veu potent, de gran visceralitat, encara que l’estil és sempre fi; com dèiem, tot està ben mesurat: “Sigues amable encara que l’ambient et sigui hostil. Ves a la universitat, educa’t, fes una carrera professional profitosa. Compra’t un pis, compra obres d’art, compra alguna mena de felicitat. Però, sobretot, abaixa el cap. Estigues calladeta. I tira endavant”.

No és una novel·la de situacions escandaloses sinó subtils, i és una obra breu -poc més de cent pàgines- però contundent que no deixa indiferent. Tot un fenomen a Anglaterra.

 

Natasha Brown va estudiar matemàtiques a la Universitat de Cambridge. Després, es va passar una dècada treballant en una empresa financera.

Reunió és la seva primera novel·la i s’ha convertit en un fenomen a Anglaterra; una dada: els drets de traducció ja s’han venut a més de quinze llengües.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: