NEIL DIAMOND. PLAY ME

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


Neil Diamond és un dels noms importants de la música rock: cantant, músic, compositor i productor.

Trenta-vuit cançons seves han arribat al Top 10 del Billboard i ha venut més de cent milions de discs por tot el món, xifra que el converteix en un dels artistes amb més vendes de tots els temps. A més té deu cançons que han sigut número 1 als Estats Units, moltes d’elles versionades posteriorment per altres artistes, és el cas de peces com I’m a believer o Girl, you’ll be a woman soon.

Diamond va ser inclòs al Saló de la Fama de Compositors el 1984 i al Saló de la Fama del Rock and Roll el 2011. Addicionalment ha rebut reconeixements en forma de premis con el Sammy Cahn, el Kennedy i el Grammy per la seva carrera musical.

Nascut a Brooklyn, fill d’un matrimoni que regentava algunes bugaderies, de petit va assistir al Erasmus Hall High School i va ser membre del cor escolar junt amb una companya de classe que amb el temps també es faria famosa: Barbra Streisand. A més de cantar al cor, als setze anys va rebre la seva primera guitarra i tot i la seva joventut, va fer algunes composicions.

Quan va assistir a un recital de Pete Seeger es va adonar de què ell havia de ser cantautor, així que va començar a prendre classes de guitarra i cant i va seguir component, ara de manera més seriosa.

Va ingressar a la Universitat de Nova York per realitzar estudis mèdics però s’avorria a les classes i va començar a contactar amb agents musicals perquè escoltessin les seves cançons. Quan ja estava a punt d’obtenir la graduació, la discogràfica Sunbeam Music Publishing li va oferir feina com compositor. No s’ho va pensar: va deixar la universitat i va acceptar el treball. Es per això que Diamond ha reconegut que si no li haguessin ofert aquesta feina, ara seria metge.

Però el cert és que és cantant i ens volem fixar en un dels seus èxits: l’any 1972 va publicar Moods, el que era ja el seu vuitè àlbum d’estudi. Aquest llarga durada conté algunes de les cançons per les que se’l recorda com Song sang blue i que repetidament canta en el seus recitals. El primer tall de la cara dos és Play me, el primer single que es va extreure de l’àlbum i és el que podem escoltar en el vídeo enregistrat en directe a Los Angeles el 1976.

La cançó diu:

 

“She was morning, and I was night time
I one day woke up
To find her lying beside my bed
I softly said “Come take me”
For I’ve been lonely in need of someone
As though I’d done someone wrong somewhere
But I don’t know where, I don’t know where
Come lately

You are the sun, I am the moon
You are the words, I am the tune
Play me

Song she sang to me
Song she brang to me
Words that rang in me,
Rhyme that sprang from me
Warmed the night, and what was right
Became me

You are the sun, I am the moon
You are the words, I am the tune
Play me

And so it was that I came to travel
Upon a road that was thorned and narrow
Another place, another grace
Would save me

You are the sun, I am the moon
You are the words, I am the tune
Play me
You are the sun, I am the moon
You are the words, I am the tune
Play me…”

 

Ella era el matí i jo pertanyia a la nit. Un dia em vaig despertar i la veig trobar estirada al meu costat. Dolçament li vaig dir: pren-me. Perquè he estat sol i necessito algú, es com si hagés fet mal a algú en algun lloc i no sé on, no sé on… això em passa últimament…

Tu ets el sol i jo soc la lluna. Tu ets la lletra i jo soc la melodia, toca’m…

La cançó que em va cantar em crida, la lletra em deia que el ritme que venia de mi escalfava la nit i el que havia de passar va succeir.

Tu ets el sol i jo soc la lluna. Tu ets la lletra i jo soc la melodia, toca’m…

I així era que jo venia d’un viatge per un camí estret i ple d’espines. Un altre lloc, una altra disposició em salvaria.

Tu ets el sol i jo soc la lluna. Tu ets la lletra i jo soc la melodia, toca’m…

Tu ets el sol i jo soc la lluna. Tu ets la lletra i jo soc la melodia, toca’m…

 

Neil Diamond, un dels cantants històrics del rock, un dels artistes que més vendes acumulen.

Fins al 2018 continuava celebrant actuacions en directe. Malauradament aquell any se li va detectar parkinson, fet que va comportar que hagués de cancel.lar tots els concerts que tenia previst fer. Encara que probablement ja no podrà actuar més, Diamond ha declarat que no pensa deixar de compondre ni de gravar, si s’escau. Vol continuar actiu.

El seu web és https://www.neildiamond.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: